Många döda i ryskt självmordsdåd

1 av 2
NYHETER

16 personer dog och ett 50-tal skadades i vad som misstänks vara ett självmordsattentat i Ryssland på söndagen.

– Vissa började springa och andra kastades ner av tryckvågen. Det var väldigt läskigt, säger ett vittne till en rysk tv-station.

En man med sprängladdning i en ryggsäck tros ha utfört attacken.

Vid lunchtid, lokal tid, hördes en kraftig explosion vid tågstationen i staden Volgograd i sydvästra Ryssland.

Dödsiffran har stigit och enligt de senaste uppgifterna har 16 människor dött, uppger AP. Ett 50-tal personer ska ha skadats, bland dem ett nioårigt barn.

Vladimir Markin, talesman för den mäktiga utredningskommissionen SKR i Moskva, sa till ryska medier att en kvinnlig självmordsbombare verkade ligga bakom händelsen.

Sent på söndagseftermiddagen uppger dock en källa i brottsutredningen för Interfax att en manlig bombare ska vara identifierad.

Enligt källan bar mannen sprängladdningen i en ryggsäck och man har också hittat en pistol som tros ha tillhört mannen.

Sargat huvud hittat

Under dagen rapporterade ryska nyhetsbyrån Interfax att ett sargat huvud, som tros vara från självmordsbombaren, hittats vid attentatsplatsen. En odetonerad handgranat hittades också på platsen.

Sprängladdningen som briserade hade en kraft som inte understeg tio kilo av sprängmedlet TNT.

– Uppenbarligen kunde det ha blivit mycket större förluster om det inte varit för det säkerhetssystem som förhindrade självmordsbombaren från att ta sig förbi metalldetektorn in i väntrummet, där det var fullt av passagerare, säger utredningskommilssionens talesman Vladimir Markin till Interfax.

"Låg på marken och skrek"

På övervakningsbilder syns hur en explosion sker innanför ingången till stationen Volgograd-1. Enligt den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti exploderade en bomb nära metalldetektorer vid ingången.

Valentina Petrichenko, som jobbar i en butik i tågstationen, säger till en rysk tv-station att det var en väldigt kraftig smäll, uppger Sky News.

– Vissa började springa och andra kastades ner av tryckvågen. Det var väldigt läskigt.

Ett annat vittne Alexander Kobljakov berättar att människor låg på marken och skrek efter hjälp.

– Jag hjälpte till med att bära ut en polisman vars huvud och ansikte var täckta av blod. Han kunde inte tala, säger han till en rysk tv-station, rapporterar Reuters.

För bara runt två månader sedan, i oktober, dog sju människor sedan en kvinnlig självmordbombare slagit till på en buss i staden. Fler än 30 skadades då.

Skärpt säkerhet

President Vladimir Putins talesperson uppger att presidenten beordrat alla myndigheter i rättskedjan att vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla säkerheten, rapporterar Reuters.

En federal polistalesperson säger att landets tåg- och busstationer samt flygplatser ska få mer säkerhetspersonal och hårdare kontroller.

Carolina Vendil Pallin, forskare inom Rysslandsprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att det inte helt går att fastslå vem som ligger bakom förrän en utredning är klar.

– Men eftersom tidigare självmordsbomber i Ryssland har varit förknippade med konflikten i norra Kaukasus är det väl troligt att det är så nu också. Det har ju också förekommit hot från Umarov bland annat om att de ska göra allt för att störa Sotji-OS, säger hon till TT.

Doku Umarov är en tjetjensk terroristledare.

Vendil Pallin påpekar att alla som organiserar OS måste lägga vikt vid säkerheten.

– Men för Sotji är det ju extra akut eftersom det ligger där det ligger, i en region där man har problem med säkerheten.