Nikotinvätska livsfarlig för små barn

Publicerad 2013-12-30

Säljs i småflaskor prydda av frukter: "Barnen tror att det smakar gott"

E-cigaretter blir ett allt populärare substitut till de gamla giftpinnarna.

Men flaskorna med vätskan som används kan förvilla – och 29 personer har förgiftats i år.

– Barn tror att nikotinvätskan smakar gott för att det är en frukt på flaskorna, säger apotekaren Emma Pettersson till Dagens Nyheter.

Trots att det finns ett förbud mot e-cigaretter i hela EU säljs de ändå, skriver DN.

Tidningen har pratat med en butiksägare i Vällingby som säljer e-cigaretter och vätskor till dessa och han uppger att de ”har stamkunder även i regeringen”.

I Sverige är e-cigaretter klassade som läkemedel, men ett mål i Förvaltningsrätten har gjort att det för tillfället inte finns något säljförbud innan nästa dom faller.

En tredjedel barn

Samtidigt ökar antalet anmälda fall av personer som blivit förgiftade av vätskan som används i rökdonen – bara i år finns 29 anmälda fall, varav en tredjedel barn.

– Vi skickar alla barn till sjukhus direkt. Vi har haft några med väldigt kraftiga symptom av kräkningar, de blir kallsvettiga och dregliga och får hjärtklappning, det bränner och svider i halsen, men tack och lov inga dödsfall, säger Emma Pettersson, apotekare vid Giftinformationscentralen, till DN.

Då många flaskor med påfyllningsvätskor pryds av bilder på frukt eller annat som ska symbolisera smaken på vätskan kan barn få för sig att de smakar gott.

Stor ökning

I vissa fall har vuxna förväxlat vätskan med medicin, druckit och blivit illamående, skakig och fått kräkningar.

Att 29 fall anmälts under 2013 är en stor ökning från året innan då bara 3 fall anmäldes jämfört med 1 under 2011.

– Det finns inte någon forskningssammanställning kring e-cigaretter som kan bekräfta om e-cigaretter är farliga eller inte. Men lösligt nikotin i rökvätska utgör en stor hälsofara oavsett om den röks eller inte då det redan i små mängder är mycket giftigt, säger Anna Jansson på Folkhälsoinstitutet.

Vätskan kan vara mycket giftig, rent av dödlig för små barn:

– Den koncentration av nikotin som finns i en 10 milliliters-flaska är så stark att den kan döda ett litet barn, säger Barbro Holm Ivarsson på föreningen Psykologer mot tobak, till TT.