Jimmy fick adhd och förlorade jobbet

Jimmy Stigér, 32.
Jimmy Stigér, 32.

Jimmy Strigér, 32, har jobbat som tågvärd i fem år.

Efter att ha fått diagnosen adhd får han nu inte jobba kvar.

– Det är diskriminerande och jag kommer inte att acceptera det här, säger Jimmy Strigér.

Hela livet har Jimmy Strigér känt att något varit konstigt i livet, som att något fattas. Han gick igenom en utredning fick diagnosen adhd, vilket Metro skrev om först.

Jimmy började ta mediciner för den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen.

– Vissa runt omkring mig påpekade att jag borde meddela arbetsgivaren. Jag kände då samma sak, för jag ville vara ärlig om vad jag tog, säger Jimmy Strigér till Aftonbladet.

Fick dystert besked

I måndags ringde Jimmy till arbetsgivaren Stockholmståg, där han jobbar som tågvärd. Hans arbetsuppgifter går ut på att ta hand om tågets resenärer, göra utrop och sköta dörrarna på tåget.

Hans arbetsledare var till en början förstående och sa att det inte skulle vara några problem, men att hon var tvungen att meddela företagshälsan. Efter några timmar ringde hon upp Jimmy igen och hade ett dystert besked.

– Hon sa att jag inte kunde jobba på natten i går (läs: i förrgår), säger Jimmy Strigér.

”Kommer driva på”

En regel hos Transportstyrelsen säger att vissa sjukdomar och tillstånd kan vara ett hinder för att jobba i en så kallad trafiksäkerhetstjänst, vilket tågvärd är.

– Jag har en annan tjänst så länge, det kan handla om att ge information vid avstigning till exempel. Men jag sa direkt till min arbetsgivare att jag inte tänker acceptera det här. Jag har jobbat prickfritt i fem år och kommer driva på, för jag vill ha tillbaka min tjänst, säger Jimmy Strigér.

Han har skrivit om beskedet på sin blogg. Inlägget har fått stor spridning och även på Facebook har hans historia fått mycket uppmärksamhet.

”Kan få dispens”

Stockholmståg måste följa Transportstyrelsen regelverk och kan inte själva ta beslut i ärendet.

– Personalen som jobbar i säkerhetstjänst ska uppfylla de ställda hälsokrav, säger Mikael Lindskog på Stockholmstågs presstjänst till tidningen Metro.

På Transportstyrelsen berättar Henrik Olars om reglerna för trafiksäkerhetstjänst, där adhd och andra sjukdomar och tillstånd kan innebära ett hinder för att få inneha en sådan tjänst.

– Det fungerar som en hjälp för företagsläkare. Men han ska också bli informerad om att han kan söka dispens. Vi har haft många liknande ärenden där man fått bifall för dispens, säger Henrik Olars till Aftonbladet.

Kämpar för flera

Den bakomliggande orsaken till Transportstyrelsens regelverk är att sjukdomarna och tillstånden kan påverka förmågan att hålla uppmärksamheten på säkerheten. Samma regler gäller för buss- och lokförare.

– Det kan vara så att adhd utgör ett hinder, men det måste inte vara så, säger Henrik Olars.

Jimmy Strigér tror att en process om att överklaga och söka dispens kan dra ut på tiden. Men det avskräcker honom inte.

– Det blir en långdragen kamp. Men jag är beredd att ta den. Mitt fack stöder mig fullt ut. Det är en kränkning och jag kommer driva det här hela vägen, både för mig och för andra med adhd som inte har orken att göra det.

Publisert: