Därför fångades de på olycksfartyget

Väldigt få passagerare lyckades fly det förlista sydkoreanska skeppet Sewol.

Kommunikation från kommandobryggan förklarar nu varför.

”Det lutar för mycket och de kan inte röra sig”, uppgav en besättningsman enligt transkriptioner.

Den officiella dödssiffran efter förlisningen av den sydkoreanska färjan i onsdags har stigit till 58 personer. Samtidigt saknas 244 som dykare ännu inte har hunnit nå. Men hoppet att hitta överlevande är sedan länge släckt.

Det viktigaste i efterdyningarna av katastrofen är nu att reda ut om fler hade kunnat räddas.

Ett svar hoppas man kunna få av de transkriptioner av kommunikation mellan fartygets personal och trafikledningen vid Jindo Vessel Traffic Services Center (VTS).

Lutade för mycket

Transkriptioner från samtalet mellan en besättningsman och en operatör visar att passagerarna då inte hade någon möjlighet att ta sig från färjan, enligt CNN.

När trafikledningen frågar om passagerarna kan fly svara besättningsmannen:

– Skeppet lutar för mycket, så det är omöjligt.

Transkriptioner från kommunikation har också visar hur man på kommandobryggan upprepade gånger frågat om det kommer att finnas hjälp om man väljer att börja evakuera passagerarna.

Trafikledningen svarade då med att uppmana att besättningen skulle se till att passagerarna bar livvästar

– Kaptenen måste ta ett eget beslut om att evakuera dem. Vi känner inte till er situation särskilt väl. Kaptenen måste ta det avgörande beslutet om ni ska evakuera passagerare eller inte, svarade en operatör enligt nyhetsbyrån AP.

– Jag talar inte om det. Jag frågade om de kan bli räddade direkt om vi evakuerar nu, svarade besättningsmannen på Sewol.

Stannade under däck

Många passagerare valde att följa kaptenens initiala uppmaning om att stanna i sina hytter under däck, där man tror att de sedan fastnade.

Under söndagen har dykare lyckats hämta upp tolv kroppar, samtidigt som öronbedövande skrik hörts från passagerarnas anhöriga, enligt CNN.

– Vakna! Vakna! skrek en man när offer från katastrofen togs i land.

Stämningen uppges ha varit hätsk under dagen när ett hundratal anhöriga hade samlats för att demonstrera mot vad de tycker är myndigheternas flata agerande. De försökte ta en gå över en bro från hamnstaden Jindo, men poliser hade samlats i två led för att förhindra marschen.

– Myndigheterna är mördare, skrek en demonstrant enligt Sky News.

Åklagare meddelade under söndagen att man förlängt anhållandet av kaptenen och ytterligare två besättningsmän samtidigt som man utreder om någon kan ställas till svars för olyckans utgång, enligt Reuters.

Trots att det tog två timmar för Sewol att kapsejsa kunde bara 174 personer räddas, och kaptenen Lee Joon-seok, 69, har efteråt försvarat sitt beslut att uppmana folk att stanna i sina hytter.

Publisert: