Vi kan konkurreras ut av robotar – 2040

Foto: AP
Asimo räknas som den första humanoida roboten som kan gå på två ben på ett sätt som liknar mänsklig gång. Den är 130 cm hög och väger 54 kg. Robotens namn betyder officiellt "Advanced Step in Innovative Mobility" (Avancerade (fram)steg i innovativ rörlighet).
NYHETER

Större hjärna med inopererad mjukvara, robotimplantat i armarna och över femtio timmars arbetsvecka.

År 2040 kan det vara en verklighet.

Fem år senare tar robotarna över, spekulerar framtidsforskare, enligt Daily Mail.

Om 25 år kommer vi att arbeta ensamma i våra sovrum med robotimplantat i armarna. Vi kommer att kunna styra våra datorer med smarta fingrar och prata i telefon via ett inopererat chip i örat.

För att vi ska  kunna konkurrera med intelligenta robotar kommer vi att behöva arbeta minst femtio timmar per vecka.

Vi kommer att samarbeta mer mellan olika tidszoner vilket kräver att vi är beredda att arbeta under dygnets alla timmar. After works och gemensamma firmafester blir alltmer sällsynt och vi kommer att bli fetare på grund av mer stillasittande arbete.

Studie av framtidsforskare

Framtidsscenariot målas upp baserat på en studie gjord av framtidsforskare på uppdrag av den internationella jobbsökarsajten xpatjobs.com, enligt Daily Mail.

Och om det blir verklighet kommer robotar att ta över våra liv inom mindre än trettio år.

Enligt studien kommer de som vågar experimentera mest med sina kroppar att vara de som blir mest framgångsrika på arbetsmarknaden.

Bland annat förutspås det att vi kommer att justera våra ögon så att vi kan sitta mer framför datorn samt att plastikkirurger kommer att operera in mjukvara i våra hjärnor, som därför kommer att bli större.

Komplement i vardagen

Studien bör tas med en nypa salt, men enligt Bengt Wahlström, omvärldsanalytiker och framtidsstrateg, är det inte ett helt orimligt.

Han ser dock mer positivt på framtiden och ser robotarna som ett komplement i vardagen snarare än som en konkurrent.

– Vi kommer att bli vana vid att ha robotar bredvid oss, särskilt inom vissa yrken. De robotar som tillverkas i dag är byggda för att samarbeta med människor. Så vänj dig vid att din nästa arbetskompis kommer att bli en robot, säger han.

Han tror inte på Daily Mails dystopi om att människan kommer att behöva göra om sig med inplantat eller att vi kommer att tvingas arbeta fler timmar per vecka för att kunna konkurrera med robotar.

”Inget att vara skraj för”

Däremot tror han att vi kommer att fortsätta utveckla de implantat som redan görs i dag i medicinskt syfte. Till exempel kan diabetiker få ett som hjälper dem att hålla koll på sitt blodsockervärde.

– Jag tror att vi kommer att kunna skapa ett roligare och mer hälsosamt liv med fler valmöjligheter. Hela vår vardag kommer att präglas av robotar, men det är inget att vara skraj för, säger han.

Enligt Bengt Wahlström kommer rent teoretiskt över fyrtio procent av alla jobb som i dag utförs av människor att kunna utföras av robotar om 20 år.

Till exempel kommer fler och fler kassörskor i matbutiker att ersättas av självscanning, även om en del kassörskor kommer att finnas kvar.

Även yrken som kirurg och flygkapten tror han kan komma att ersättas mer och mer av robotar.

– Det var nyligen en flygkapten som flög berusad. Robotar är sällan berusade. Men frågan är om vi vill flyga utan en mänsklig pilot?

– Men i de flesta städer körs tunnelbanetåg obemannade redan i dag och det har vi vant oss vid. Det kommer snart bli verklighet även i Stockholm.