Stöd för förbud mot gayvigslar

NYHETER

Kroatien har folkomröstat om ett förslag att uttryckligen förbjuda äktenskap mellan personer av samma kön. Att döma av tidiga resultat finns det starkt stöd för ett förbud.

Resultatet i folkomröstningen blir enligt Reuters bindande och det finns ingen gräns för hur stor andel som måste delta för att omröstningen ska bli giltig.

Att omröstningen genomfördes beror på att 740 000 personer undertecknat en begäran om att låta folket avgöra frågan. Bakom petitionen stod en kampanj kallad I familjens namn. Den stöddes av katolska kyrkan.

Hittills har grundlagen inte definierat vad äktenskap är. Förslaget om ett lagtillägg går ut på att definiera giftermål som en "förening mellan en kvinna och en man".

”Intolerant land”

När 30 procent av rösterna räknats hade två tredjedelar röstat för förbud, trots att regeringen varnat för att Kroatien, som är nybliven EU-medlem, kan komma att framstå som ett intolerant land.

I Kroatiens kyrkor manade prästerna däremot medborgarna att rösta ja.

”Fascismen genom bakdörren”

Väljaren Ilija Desnica röstade nej.

– I dag är det homosexuella, i morgon de som har cykel, sen de som har hund, judar... Vi vet hur det går, sade han och sammanfattade:

– Det här är att få in fascismen genom bakdörren.

TT