Irakisk protest mot turkisk flygräd

NYHETER

Anföll under natten kurdiska gerillamål i norra Irak

SULAYMANIYYA. Iraks regering kallade på söndagen till sig Turkiets ambassadör i Bagdad och krävde ett stopp för de turkiska flygräderna mot kurdiska gerillamål i norra Irak.

Enligt kurdiska källor träffades tio byar i nattens turkiska flyganfall.

Turkiske överbefälhavaren hävdade att räderna gjordes med USA:s medgivande och hjälp.

Jabbar Yawar, talesman för den irakiska kurdmilis som ansvarar för säkerheten i norra Irak, sade att några broar hade skadats och att en del familjer flydde från de angripna byarna. Enligt borgmästarna i städerna Jarawa och Sankasar dödades en kvinna och minst två personer skadades. Sammanlagt ska tio byar ha träffats och ett antal bostadshus och en skola förstörts.

”Framgångsrik”

Turkiets utrikesminister Ali Babacan förnekade att civila områden hade träffats.

– Ni ska lita på uttalanden från de turkiska väpnade styrkorna, sade Babacan i en tv-intervju.

Överbefälhavaren, general Yasar Büyükanit, sade till en privat tv-kanal att USA tillhandahållit underrättelseuppgifter som låg till grund för flygattackerna.

– Men det som är ännu viktigare är att Förenta staterna i natt öppnade luftrummet över norra Irak för oss. Därigenom godkände Förenta staterna operationen, sade generalen.

Den kurdiska gerillan PKK, som angriper mål i Turkiet sedan 1984, har ett nätverk av baser i Qandilbergen i norra Irak, nära där Irak, Turkiet och Iran möts.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan beskrev insatsen som ”framgångsrik” och vice regeringschefen Cemil Cicek sade att anfallen mot mål i Irak fortsätter ”om de behövs”.

Starka reaktioner

– Regeringen... är fast besluten att få bort den här plågan från landets dagordning, sade Cicek.

Turkiets parlament gav i oktober armén tillstånd att göra räder in i Irak, sedan PKK hade lagt sig i bakhåll för en armépatrull och dödat tolv soldater samt fört bort åtta. Attacken väckte starka reaktioner i Turkiet och piskade upp nationalistiska och antikurdiska känslor.

USA har försökt övertala Turkiet att inte göra något som skulle kunna äventyra det relativa lugnet och stabiliteten i norra Irak. Både USA och den irakiska regeringen har lovat att hjälpa till att oskadliggöra PKK. Iraks vice utrikesminister Muhammad al-Hajj Hmud sade till den turkiske ambassadören i Bagdad att flygräderna ”kan påverka de vänskapliga relationerna mellan de båda regeringarna och folken”.

TT-AFP-Reuters