Dom i Subutex- rättegången

NYHETER

37 åtalade har fått sin dom

Sex års fängelse blev det strängaste straffet i den omtalade subutexrättegången. De fyra huvudmännen som åtalades för att ha sålt droger till ett stort antal Umeåbor dömdes på fredagen till fängelse respektive dagsböter.

De 33 köparna fick också sina domar.

Den 27-årige Umeåbon dömdes till 6 års fängelse för narkotikabrott och dopningsbrott. Den 29-årige göteborgaren dömdes till dagsböter på totalt 16 800 kronor.

Den 28-årige Umeåbon dömdes till fängelse i två år för grovt narkotikabrott och rattfylleri.

Köpte sexuella tjänster

Den 49-årige Umeåbon dömdes till fängelse i fyra år för grovt narkotikabrott. Han döms även för köp av sexuell handling av barn samt köp av sexuell tjänst. Mannen har i utbyte mot alkohol försett sig med sexuella tjänster av unga flickor.

De 33 köparna fick också sina domar som varierade i straffgrad. De flesta fick skyddstillsyn medan några fick dagsböter. Några personer slapp straff då åtalet ogillades.

Rättegången pågick i en månad

Rättegången som har pågått i en månad är en av de största knarkmålen som tagits upp i Umeå tingsrätt. Enligt domen ska männen ha förvarat preparatet Subutex, transporterat drogen och sedan sålt den vidare.

Bland annat ska två av de åtalade ha överlåtit minst 14 000 Subutex, 150 benzodiazepiner och 10 gram amfetamin till minst 33 personer i Umeå.