Nyheter

Fängelsestraff för lägenhetsskott

Av: 

Oskar Kollberg

Eric Thorsson

NYHETER

Lilla Edet: Fem personer knutna till Brödraskapet Wolfpack dömda

Fyra personer anknutna till Brödraskapet Wolfpack dömdes på tisdagen till fängelse för skott genom ytterdörren till en lägenhet i Lilla Edet.

– Oerhört glädjande, säger chefsåklagare Barbro Jönsson.

Chefsåklagare Barbro Jönsson yrkade på tio års fängelse för misstanke om mordförsök. Vänersborgs tingsrätt friade på den punkten men dömde tre män till tre år och tre månaders fängelse för bland annat förberedelse till utpressning och övergrepp i rättssak. En fjärde man fick tre år.

– Jag har full förståelse för att tingsrätten inte valde att fälla för mordförsök. Hade man vetat vem av männen som skjutit mot dörren hade det inte varit någon tvekan, men nu vet man ju inte vem som faktiskt var inne i trappuppgången, säger chefsåklagare Barbro Jönsson.

Elva skott

De elva skotten mot lägenheten, där ett par och deras treåriga son befann sig, var en hämnd för att mannen i paret för flera år sedan vittnat mot 32-åringen, som är medlem i Brödraskapet Wolfpack. Barbro Jönsson är nöjd med tingsrättens bedömning av övergrepp i rättsak.

– Minimistraffet är två år och här har man valt ett hårdare straff. Det tycker jag är oerhört glädjande. Det sänder ut en viktig signal om att man ser väldigt allvarligt på sådant här och att det ger rejäla påföljder.

Attentat mot bostaden

I slutet av november utsattes Barbro Jönssons bostad för ett bombattentat. Hela entrén till huset förstördes i den kraftiga smällen som hördes över stora delar av Trollhättan. Det spekulerades att dådet hade samband med rättegången mot Brödraskapet Wolfpack. Polisen har inte har kunnat fastslå vem eller vilka som låg bakom attacken. Själv tror inte Barbro Jönsson att det var den organiserade brottsligheten.

– De brukar gärna hålla sig undan radarn så gott det går. En sådan här sak gör automatiskt att man hamnar i ljuset och där vill de normalt inte vara. Det kanske var någon ensam sjuk person. Men man ska ju aldrig säga aldrig. Det finns många idioter där ute.

Efter bomben fick Barbro Jönsson lämna sitt hem. Tillsammans med familjen har hon bott på hemlig ort.

– Det gör jag fortfarande. Nu är det egentligen rent praktiskt arbete som hindrar mig att återvända hem. Renoveringen av huset inte är nämligen klar ännu, säger hon.

– Jag har inte ens tanken på att flytta hem. När renoveringen är över kommer jag ha en diskussion om hur det blir.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nya goda vanor i höst med Middagsfrid matkassar – just nu till kampanjpris.

Middagsfrid

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter