Två män fällda för grov våldtäkt

NYHETER

Får fängelse i fem respektive fyra år

Fem respektive fyra års fängelse blev straffet för de två män, 23 respektive 26 år gamla, som stod åtalade för grov våldtäkt på en kvinna i Örebro.

Den ena mannen ska utvisas ur landet och de dömda ska även betala 160 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Även om jag yrkar på något längre straff tycker jag att domen är välskriven med argument hur rätten resonerat, säger chefsåklagare Kristian Agneklev.

Det var i slutet av juni som våldtäkten ägde rum i en av männens lägenhet i Varberga. Kvinnan, som är 25 år, följde med en av männen hem till honom eftersom hon saknade sovplats den natten. Senare anslöt den andra mannen till lägenheten.

Kvinnan har berättat att hon under natten blivit drogad och sen våldtagen av de båda männen. Kvinnan har fått en lugnande tablett och sen tappat medvetandet. När hon sedan vaknat upp befann hon sig i mannens sovrum med de båda männen. Männen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Stor vikt vid filmerna

Tingsrätten säger i domen att kvinnan inte givit intryck att vilja lämna andra uppgifter än de hon kunnat stå för, utan lämnat ett trovärdigt intryck. Den konstaterar dock även att männens redogörelser inte kan ses som mindre trovärdiga.

Avgörande i tingsrättens bedömning har i stället övrig utredning i målet varit.

Tingsrätten har lagt stor vikt vid de inspelade mobilfilmerna. Sammanlagt finns fyra inspelningar från natten som visat på sexuella handlingar med kvinnan.

– Tingsrätten har ej kunnat iaktta att målsägande på något sätt genom rörelser eller annat skulle varit aktiv i handlingarna. Således finns inget som ens antyder att hon skulle agerat uppfordrande på det sätt som de tilltalande berättat. Tvärtom framstår det som om hon blir utnyttjad på olika sätt, skriver tingsrätten.

Rätten påpekar att man på två av filmerna kan se hur kvinnans armar ligger i samma läge och att hennes huvud ligger snett åt sidan.

– Filmerna har varit viktiga för utgången, säger Agneklev.

Visste inte att hon filmats

Den våldtagna visste inte att filmerna fanns förrän de framfördes som bevis i rätten.

– Det var jobbigt för henne när hon fick reda på det, man vet inte vad de skulle användas till, säger chefsåklagaren.

Hur mår kvinnan idag?

– Jag har inte pratat med henne efter domen, men senast jag pratade med henne verkade hon nöjd med det stöd hon fått under den här tiden, säger Agneklev.

Den 23-årige mannen döms till fem års fängelse medan den tre år äldre mannen döms till fyra års fängelse och sen blir utvisad utan möjlighet att återvända till Sverige förrän tidigast 1 april 2015. Den yngre mannen har en son som är 2,5 år, något som tingsrätten tagit med i bedömningen om mannen skulle utvisas eller inte.