Helt rätt med grönt i rabatten

NYHETER

Trendigt och harmoniskt – testa du också!

Foto: Harmoni Få saker ger sådan ro som en harmonisk, grön trädgård. Låt dig inspireras av de japanska trädgårdarna där det gröna utgör basen och det endast blommar en sak i taget. Det skapar inte bara blickfång, utan även ett härligt lugn!

Ett böljande gräs, ett pampigt blad, en härlig matta.

Den gröna trädgården bjuder på mängder av former och är samtidigt en outtömlig källa till harmoni.

Frossa i grönska och skapa din egen gröna oas!

Trädgårdsintresset är som en resa. Man börjar med färgsprakande, små blommor och reser vidare. Mot större växter och, framför allt, mot det gröna. Så beskriver Sanna Töringe, författare till bland annat ”Trädgårdens färger” åtminstone sin egen trädgårdsresa. I hennes österlenska trädgård har den mångfacetterade grönskan fått mer och mer utrymme. Klätter­benved, hostor, buxbom, idegran och jättedaggkåpa.

Nu är det inte längre blommorna som spelar huvudrollen utan gröna färger, former och strukturer.

– Jag känner att jag har kommit närmare det gröna. Men det har också tagit 25 år för mig att komma dit.

Oändliga variationer

Samtidigt vill inte Sanna vara utan blommorna. De skapar ”stopp” för ögat, dessutom hjälper det gröna och blommorna faktiskt till att framhäva varandra.

– Vitt och grönt är ju fantastiskt ihop, som till exempel en klunga vita tulpaner i en grön rabatt. Samtidigt passar grönt med nästan alla färger. Rött, blått, gult – de ger alla vackra kontraster.

Variationen som man hittar bland gröna växter är oändlig. Förutom att den gröna färgen finns i allt från silver över lime till koppar, skapar bladformer och texturer spännande växtpersonligheter. Blad kan vara buckliga, vågiga, flikiga, runda, ludna, blanka. Här hittar man något för alla smaker. Man ska heller inte glömma bort det gröna hos de blommande perennerna – hos många växter varar ju faktiskt inte blomningen längre än ett par veckor.

– Bygg upp din rabatt efter hur bladen ser ut, inte blommorna. Tänk på vilka olika egenskaper en växt har. Ta till exempel pion. Först kommer de röda vårskotten som är så snygga. Sen växer den upp med fina mörka blad och när blommorna väl kommer ja, då blir man ju jätteglad. Men det bästa är ju att den är snygg sen också, tack vare sina vackra blad.

Bada i det gröna

Oavsett om du satsar på grönt i en rabatt eller i hela trädgården ger det gröna svalka och lugn. Eller som Sanna uttrycker det, man kan helt enkelt bada i det gröna. Det bästa av allt är dessutom att den gröna rabatten kan bli en lättskött historia. Det finns mängder av stora, gröna växter som snabbt breder ut sig, har tjocka blad som håller kvar fukten länge och som håller sig snygga under en lång period. Dessutom täcker de stora bladen bra vilket innebär att man slipper jaga ogräs.

Något som Sanna bland annat anammat på sin innegård.

– Där har jag anlagt en grön rabatt och det är ju lite som mitt finrum. Jag vill att det ska hålla sig snyggt jämnt och ändå lägger jag ner minimalt med tid på den rabatten.

Var sak har sin plats

Här växer japanskt olvon, hostor, nävor, storrams, häxal och mycket, mycket mer. Härliga, gröna former och färger som kontrasteras med att en och annan blomma färglägger rabatten mellan varven. Var sak har sin plats och just placeringen av gröna växter är något som Sanna talar länge om.

– Det är viktigt att ta tid på sig när gäller placering. Flytta runt och prova dig fram innan du planterar din växt. Jag har exempelvis en stormhattsranunkel som är underbar där den står i dag, men som försvann helt när jag provade den i andra rabatter.

Finns det då något som kan gå fel när det gäller att skapa en grön rabatt? Nja, inte mycket. Men när det kommer till kombinationer är det två saker som Sanna varnar för.

– Var försiktigt med alltför många spräckliga gröna växter, exempelvis hosta. Plantera hellre bara en spräcklig, det ger lätt ett rörigt intryck om man har för många sådana. Likaså ska man vara försiktig när det gäller kombinationen av grönt som går mot koppar, silver och guld. Exempelvis blir guld absolut finast med mörkgrönt och om man kombinerar silver och lime tycker i alla fall jag att det blir jättefult. Det är kontrasterna som är det viktiga.

Sannas härliga innergård

Foto: Kolla skuggorna Tänk på hur solen faller i din trädgård. Kanske vill du ha frodigare grönt där solen lyser som skarpast och lite lättare nyanser i skuggan?

Frossa i grön prakt

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård

Blommor