Hotas med höjd hyra om de inte röstar på Putin

Publicerad:
Uppdaterad:
Tvingande kraft? Vladimir Putins parti Enade Ryssland förväntas gå emot en jordskredsseger i morgondagens val. Men butiksägare i Moskva hävdar att de tvingas rösta på presidentens parti.
Foto: AP
Tvingande kraft? Vladimir Putins parti Enade Ryssland förväntas gå emot en jordskredsseger i morgondagens val. Men butiksägare i Moskva hävdar att de tvingas rösta på presidentens parti.

NYHETER

Ett 70-tal butiksanställda i Moskva säger att de hotats med höjda hyror om de inte röstar på president Putins parti Enade Ryssland i morgondagens val till duman.

– Vi har fått order om att komma till jobbet i morgon för att bussas till vallokalen där vi ska rösta på Enade Ryssland, säger en av de anställda till Reuters.

Mellan 70 och 80 personer som arbetar i den stora inomhusmarknaden Gorbusjkin Dvor i Moskva har fått order av sina chefer att inställa sig på söndagsmorgonen. Enligt en anonym anställd tvingas de rösta på Enade Ryssland.

– De sa ”Vill ni hyra lokalerna till samma pris som nu?”. Därefter nämndes en ny hyra som hade tvingat oss att flytta för det var inte ett realistiskt pris.

Enligt en chef för marknaden har ingen blivit tvingad att rösta på ett särskilt parti.

– Vi har aldrig bett eller tvingat någon att göra någonting de inte vill, säger Marina Ratsjenskaja till Reuters.

Även i andra delar av Ryssland lockas – eller tvingas – folk till vallokalerna med bryska metoder.

I staden Krasnoyarsk i Sibiren säger universitetsstudenter att de inte får resa hem förrän de har röstat. På en bloggsida skriver en student:

– Vi hotas att bli utkastade från skolan. Målet är att få ett valdeltagande på 100 procent.

Och i staden Saratov hävdar en läkare att han hotats med sparken om han inte röstar.

Totalt 400 internationella valobservatörer finns på plats under valet. 70 av dem kommer från OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Antalet vallokaler uppgår enligt uppgift till runt 100 000 stycken.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN