Köldrekord runt om i Sverige

NYHETER

...men i slutet av veckan blir det milt igen

Vargavintern fortsätter - i två dygn till.

Redan på fredag återvänder blidvädret i söder.

– De tecken vi har nu tyder på att det blir ganska milt i början på nästa vecka, säger Sune Samuelsson vid SMHI till aftonbladet.se.

Dygnet som gått har varit det kallaste för säsongen på många platser i Sverige. Tullinge söder om Stockholm har haft 20 minusgrader och i Östergötland har temperaturen sjunkit till minus 21. I dag på förmiddagen noterades säsongens hittills lägsta temperatur med minus 35,4 grader i Vajmat i närheten av Jokkmokk.

Första frostnatten

– Hallands väderö fick sin första frostnatt den 22 januari. Det har aldrig tidigare inträffat så sent på säsongen på någon av våra väderstationer, säger Sune Samuelsson, meteorolog vid SMHI till aftonbladet.se.

Men för den som har längtat efter riktig vinter blir glädjen kortvarig.

Enligt SMHI:s prognoser kommer minusgraderna att dominera i södra Sverige till och med torsdag.

– Natten till fredag ser det ut att komma in friska västvindar med plusgrader på västkusten. På fredag blir det plusgrader upp till södra Svealand.

Mildare på söndag

– Sedan blir det kallare igen på lördag men troligen mildare på nytt på söndag.

Regn på fredag kommer också att spola bort den snö som just nu täcker södra Sverige. I Svealand kan vi bygga snögubbar veckan ut.

– På många håll är det ett ganska tjockt snötäcke som säkert kommer att ligga kvar hela veckan även om det blir plusgrader på söndag, säger Sune Samuelsson.

– De tecken vi har nu tyder på att det ska bli ganska milt i början på nästa vecka i södra Sverige.

Slog din stad köldrekord? Kolla själv!

Här hittar du Aftonbladets nya lokala sajter:

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder