Så ska skånska skolor bli säkra

NYHETER

Arbetsmiljöverket tar krafttag för en bättre skolmiljö

Foto: emil MALMBORG/BILDBYRÅN
Kristoffer, Max, Kevin, Monika, Amir och Ebba går på Östervångsskolan i Lund. Där har personalen under många år arbetat med säkerhetsfrågor.

Skolan är en farlig arbetsplats – både för barn och vuxna.

Antalet anmälningar om våld och hot i skolan har ökat stort och nu ska Skånes skolor inspekteras.

– Vi kan inte acceptera situationen som den är i dag, säger Stefan Hult, Arbetsmiljöverket.

Drygt 100 skolor i Skåne får den här veckan besök av Arbetsmiljöverkets inspektörer. Bakgrunden är uppmärksammade händelser på bland annat Gustav Adolfskolan i Landskrona och Hermodalsskolan i Malmö.

– Det är vår skyldighet att arbeta med de farligaste

miljöerna och skolan är Sveriges största arbetsplats. Våra undersökningar visar att 30 procent av de anställda har upplevt hotfulla situationer i sitt jobb. Ska det behöva vara så? frågar Stefan Hult retoriskt.

Förhindra våldsamma situationer

På Östervångsskolan i Lund går hörselskadade och döva elever. I går fick de besök av Arbetsmiljöverkets inspektör.

– Jag tycker det är jättebra att de kommer ut till skolorna. Det lägger fokus på frågorna och man kan alltid förbättra sitt arbete med de här sakerna, säger Olle Gustafsson, säkerhetsansvarig.

– Inspektören tyckte att vi ska ta fram rutiner för att förhindra att våldsamma situationer uppstår. Nu har vi tre månader på oss.

Måste ha rutiner

Antalet anmälningar om våld eller hot i skolan har ökat från 190 till 530 på två år. Gustav Adolfskolan i Landskrona blev i början av januari riksbekant när skolan tvingades stänga och flytta bråkiga elever. I en sådan situation måste skolan ha rutiner för att klara av påfrestningarna menar Stefan Hult på Arbetsmiljöverket.

– Det blir helt omöjligt för rektorn att klara en sådan situation själv. Då måste det finnas ett färdigt samarbete med andra myndigheter, säger han.

Fakta/Inspektioner denna vecka