Nu är bråket med Reinfeldt glömt

NYHETER

”Alla ledare med stil försöker lägga sånt här bakom sig”

1 av 2 | Foto: Glada miner Bo Lundgren, Ulf Adelsohn, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt är soliga 2005.

Relationen mellan Carl Bildt och nye chefen Fredrik Reinfeldt har inte alltid varit den bästa.

Men i dag tycks 1990-talets storbråk vara glömt.

– Som alla ledare med stil försöker de att bilägga sådana här saker, säger Ulf Adelsohn till aftonbladet.se.

Carl Bildt, 57, var moderaternas partiledare mellan 1986 och 1999 och ledde den borgerliga regeringen i början av 1990-talet.

Under sin tid som statsminister kritiserades Bildt av moderata ungdomsförbundets dåvarande ordförande Fredrik Reinfeldt. I korta drag handlade bråket om att Carl Bildt beskrevs som maktfullkomlig och hans medarbetare som jasägare. Även Bo Lundgren fick en släng av sleven.

Kritiken mot Carl Bildt tystnade dock sedan Reinfeldt fått en uppsträckning av riksdagsgruppen. Fredrik Reinfeldt placerades i frysboxen. Han hade inga politiska uppdrag av vikt förrän han valdes till justitieutskottets ordförande 2001.

Bråket glömt

I och med valet av Carl Bildt som utrikesminister tycks konflikten vara glömd.

– Jag kan inte bedöma i vad mån bråket har påverkat dem, men rimligen är något som inträffade för tolv år sedan överspelat, säger den tidigare moderate partiledaren Bo Lundgren till aftonbladet.se.

Han är mycket positiv till Carl Bildt som utrikesminister.

– Carl är kanske den av våra politiker som har störst internationellt kontaktnät. Jag är glad att Carl tackade ja. Jag trodde att han var glad och nöjd med det liv han levde.

Bo Lundgren tror inte att bråket mellan Bildt och Reinfeldt kommer att vara något hinder i regeringsarbetet.

– Jag kan förstå Fredriks känslor då 1994 och också Carls och mina egna känslor 1994. Jag har också bråkat med Carl, men sådant måste man kunna lösa.

Även den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn tonar ned betydelsen av bråket och av sin egen roll som fredsmäklare.

– Jag har alltid försökt att gjuta olja på vågorna, men någon personlig roll i detta har jag inte, säger han till aftonbladet.se.

Ulf Adelsohn konstaterar liksom Bo Lundgren att såväl Carl Bildt som Fredrik Reinfeldt hamnat i konflikt även med andra personer.

– Men som alla ledare med stil försöker de att bilägga sådana här saker. Calle har varit väldigt hjälpsam under regeringsbildningen, säger Ulf Adelsohn.

Uppmärksammade uppdrag

Sveriges nye utrikesminister är avgjort meriterad. Carl Bildt har under hela sin politiska karriär varit intresserad av internationella frågor. Som statsminister undertecknade han Sveriges medlemskap i EU. Efter den svidande valförlusten 1994 ägnade Carl Bildt den senare hälften av 1990-talet åt flera uppmärksammade internationella uppdrag. Han var bland annat EU:s medlare i Bosnien och ingick också i ledningen för fredsförhandlingarna i Dayton.

Sedan moderaterna misslyckats med att återta regeringsmakten i valet 1998 lämnade Carl Bildt sin post som moderat partiledare 1999. Han hade då utsetts till FN:s sändebud på Balkan.

Carl Bildt inledde sin politiska karriär som ordförande för moderata studentförbundet i början av 1970-talet. Under 1980- och 1990-talen satt Bildt i riksdagen för moderaterna.

Han har tre barn, Gunnel och Nils från äktenskapet med Mia Bildt (född Bohman), och sonen Gustaf Vincenzo i äktenskapet med Anna Maria Corazza Bildt.

Läs också:

Karin Lindblom