Här är billigast att bo

NYHETER

Priserna på bostäder fortsätter att öka i Malmö

Foto: I det här huset på Östra Farmvägen finns Malmös billigaste etta. Maria Anderberg bor på samma gata. ”De flesta lägenheterna här säljs för 600 000–800 000 kronor”, säger hon.

830 000 kronor. Så stor är prisskillnaden mellan Malmös billigaste och dyraste bostadsrättsetta.

Just nu finns 72 enrumslägenheter i Malmö till salu på hemnet.se. Men prisskillnaden är stor och det är läget som avgör vad du tvingas betala.

Priserna har fortsatt stiga på Malmös bostadsmarknad. Mellan juni och augusti höjdes priserna med hela 19 procent, att jämföra med Lund där motsvarande siffra var 4 procent.

Enligt Jörgen Persson på Mäklar Compagniet beror höjningen på Västra hamnens stora attraktionskraft.

– Priserna har stigit med 100 procent på ett år i hamnen, säger han.

Dyrast i Västra hamnen

Den dyraste ettan i Malmö just nu finns inte helt oväntat i Västra hamnen på Sundspromenaden 1. För 18,5 kvadratmeter är utropspriset 1075 000 kronor.

Spekulanter med små plånböcker och krav på centralt läge bör i stället titta på Nobeltorget med omnejd. Där finns stans billigaste etta på Östra Farmvägen 37a. 19 kvadratmeter för 245 000 kronor.

Vänta med att köpa

Men enligt Jörgen Persson, med 30 år i branschen, bör personer med liten budget vänta med att köpa lägenhet till i vinter. Just nu står bostadsmarknaden stilla.

– Utbudet av lägenheter brukar vara tre gånger så stort. Valtider innebär alltid stiltje på mäklarkontoren eftersom ränteläget kan förändras.

Så här gör du bra bostadsköp:

Nadia Bhere