Presidentkandidat gripen för mordet på Politkovskaja

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sjamil Burajev ställde upp i det tjetjenska valet 2003 - nu är han misstänk för inblandning i mord

1 av 2 | Foto: Novaja Gazeta
Sjamil Burajev.

För sju år sedan fick Sjamil Burajev tapperhetsmedaljen av president Vladimir Putin.

För fyra år sedan ställde han upp i det tjetjenska presidentvalet.

Nu har Burajev gripits på öppen gata i Moskva, misstänkt för att ligga bakom mordet på journalisten Anna Politkovskaja.

Sjamil Burajev var på väg till ett möte när hans bil omringades av polis på gatan Novyj Arbat i centrala Moskva den 13 september. I samband med gripandet genomfördes en husrannsakan i hans lägenhet där Burajevs dator samt familjemedlemmarnas mobiltelefoner beslagtogs.

Två dagar senare godkändes arresteringen av en domstol i Moskva och den 21 september delgavs han misstanke om medhjälp till mord. Enligt anklagelserna ska Burajev ha beordrat fram Anna Politkovskajas adress i Moskva. Till sin hjälp tog han en person inom säkerhetstjänsten som i sin tur gav adressuppgifterna till de som utförde själva mordet.

För Novaja Gazeta, där Anna Politkovskaja arbetade, kommer inte gripandet som någon överraskning.

Fick tapperhetsmedalj

”Vi tänker än så länge inte gå in på vilken roll han spelade i mordet, de slutsatserna kan bara dras i en domstolsprocess, men både utredarna och vår redaktion har under en längre tid riktat intresse mot Burajev. Gripandet var ingen överraskning för oss,” skriver tidningens chefredaktör Sergej Sokolov i en kommentar.

Fram till 2003 tillhörde Sjamil Burajev den politiska makteliten i den ryska delrepubliken Tjejtenien. Den 5 juni 2000 tilldelades han, på order av president Vladimir Putin, den ryska tapperhetsmedaljen. Tre år senare avgick han från posten som ledare för ett av republikens administrativa områden. Samma år ställde han upp i det tjetjenska presidentvalet men förlorade stort mot den nuvarande presidentens far Achmat Kadyrov.

Efter nederlaget flyttade Burajev till Moskva men fortsatte att driva affärsverksamhet hemma i Tjetjenien. Enligt Kommersant skrev Anna Politkovskaja flera artiklar där Burajevs namn nämndes. Men exakt vad han skulle ha haft emot henne är oklart.

Bland hans vänner tillbakavisas anklagelserna.

”Seriös och pålitlig”

– Det är en seriös och pålitlig person. Han kan inte ha något att göra med de människor som utförde mordet på den kända journalisten. Burajev hade ingen anledning att hysa agg mot Politkovskaja, snarare tvärtom, säger Ruslan Martagov, tidigare informationsminister i Tjetjenien till Kommersant.

– Han sympatiserade med journalisten i hennes kritik mot den nuvarande makten i Tjetjenien.

I slutet av augusti meddelade den ryske riksåklagaren Jurij Tjajka att man gripit tio personer, misstänkta för inblandning i mordet. På en presskonferens sa Tjajka att beställaren av mordet troligen finns utomlands och är en person som har som mål att svartmåla Ryssland. Novaja Gazeta och Anna Politkovskajas son Ilja har hela tiden tillbakavisat de uppgifterna. De har också varit starkt kritiska till att så mycket uppgifter läckt till pressen.

– Det finns risk att uppgifterna kan skada den fortsatta utredningen. Det är bara domstolen som har rätt att döma, sa Ilja Politkovskij i en tidigare intervju med aftonbladet.se.

Publicerad: