Nya las-regler i sikte

NYHETER

Nu föreslår regeringen ändringar i lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd kan komma att ändras.

Regeringen har lagt ut ett förslag på remiss.

Men bland annat Hotell- och restaurangfacket är kritiska till förslaget eftersom visstidsanställningarna förlängs.

Regeringen vill genomföra ett antal förändringar som ska träda i kraft från och med den 1 juli. Beslutet som riksdagen fattade i våras rivs då upp.

Det nya förslaget retar gallfeber på några av fackförbunden. Framför allt är det förlängningen av visstidsanställningar som sticker i ögon på de fackliga organisationerna.

– Det finns inget stöd för att osäkrare anställningar ger fler jobb. Arbetslösheten hos våra medlemmar har inte sjunkit trots att visstidsanställningarna har blivit vanligare, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia till SvD.

Höga trösklar

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén riktar också stark kritik mot förslaget.

– Reglerna om visstidsanställning är en katastrof. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har lovat att inte ge sig på arbetsrätten, men vad är detta om inte att göra just det? säger hon till SvD.

Men enligt regeringen är trösklarna för fast anställning för höga i dag. Det leder i sin tur till att många unga stängs ute från arbetsmarknaden.

Om det blev enklare att anställa under begränsad tid, skulle fler unga få möjlighet att få ett jobb.

Enligt förslaget skulle vikariernas rätt stärkas eftersom de, efter två år hos samma arbetsgivare, skulle få rätt till tillsvidareanställning. I dag gäller tre år av de senaste fem.

Susanna Vidlund