Mäklare misstänks för mångmiljonfusk

NYHETER

Intäkter på över 50 miljoner lades i annat bolag

En ny mäklarskandal verkar vara under uppsegling i Stockholm.

Tre mäklare misstänks ha undanhållit intäkter på över 50 miljoner kronor.

– Det rör sig om mångmiljonbelopp i skatt som fuskats bort, säger åklagaren.

Tre män på en etablerad fastighetsmäklarbyrå i Stockholm misstänks ha gömt undan över 50 miljoner kronor från beskattning de senaste tre åren. Männen, som är i 50-årsåldern och har ledande positioner på företaget, tros ha satt förfarandet i system.

Enligt kammaråklagare Kenneth Larsson kan fusket ha startat för flera år sedan. Den slutliga summan kan, med andra ord, vara betydligt större än vad han har belägg för i dag.

– Tre år tillbaka är så långt vi hunnit kolla än så länge. Men vi går vidare, säger han till TT.

Trion – varav en är utesluten ur mäklarregistret sedan tidigare – styr mäklarbyrån som är uppbyggd likt en paraplyorganisation. Vid sidan om mäklarbolaget har de tre männen också egna firmor och det är bland annat transaktionerna mellan dessa och mäklarbolaget som åklagaren nu granskar.

Riktad revision

– Upplägget ser ut att vara kopierat. De har lagt intäkterna i ett annat bolag än där det hör hemma och sedan plockat ut intäkter i en takt som de själva bestämt, fortsätter Kenneth Larsson.

Att omsättningen och resultatet inte går hand i hand framgår inte minst av den bokföring som togs i beslag i samband med en rad husrannsakningar i veckan.

– Bara under de senaste tre åren har det rusat in drygt 50 miljoner kronor i bolaget. Men sedan har pengarna försvunnit på ett sätt som vi inte kan få grepp om.

Konstigheterna upptäcktes nyligen av Skatteverket vid en riktad revision. För en och en halv vecka sedan kopplades åklagare in på fallet och i onsdags greps och anhölls männen misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

På fri fot

På lördagen hölls häktningsförhandlingar, men Stockholms tingsrätt fann inte tillräckliga skäl att hålla de misstänkta kvar på Kronobergshäktet.

Märkligt, menar Kenneth Larsson, som ser flera faror med att låta dem gå. Bland annat att de kan fly utomlands och att de undanröjer bevis.

– Jag tog för givet att de skulle bli häktade. Nu blir det knepigare att utreda ärendet. Men det förändrar inget i sak. Vi har stöttning i vårt beslut och kör efter den tidsplan vi har.

Sju personer har frikopplats på ekobrottsmyndigheten för att arbeta med fallet. Kenneth Larsson hoppas väcka åtal före årsskiftet.

TT har utan framgång sökt de tre mäklarna för en kommentar. Vid lördagens förhandling förnekade två av dem brott, medan en delvis medgav att fel kan ha begåtts.

Daniel Persson/TT