Brottslingar hjälper tingsrätten bli bättre

NYHETER

Brottsmisstänkta tycker till om bemötandet

Foto: ”Ibland är nog bemötandet sådär, det tror jag nog. Men vi hoppas att intervjuerna kan leda till förbättringar”, säger rådman Kerstin Ekstedt Lundegard.

Misstänkta, vittnen och offer passerar varje dag tingsrättens lokaler.

Nu ska myndigheten ta reda på hur brukarna upplever det bemötande de får.

I går inledde tingsrätten i Göteborg ett två veckor långt projekt där brottsmisstänkta, vittnen och offer ska intervjuas.

– Syftet är att ta reda på hur de upplever tingsrättens service och kvalitet, säger rådman Eva-Charlotte Salvall.

Ställer gärna upp

Fyra av tingsrättens anställda jobbar med intervjuerna och hittills har det inte varit några problem att få folk att ställa upp.

– De vi pratat med har varit angelägna att berätta om hur de blivit bemötta, säger Eva-Charlotte Salvall.

Bland svaren finns både ris och ros. De flesta klagomål hittills gäller själva rättegången.

– Det finns vittnen och offer som tycker att det varit jobbigt att sitta i samma rum som den misstänkte. En del har också sagt att de inte fått prata till punkt, säger rådman Kerstin Ekstedt Lundegard.

”Åklagaren är elak”

Flera misstänkta gärningsmän har också deltagit i intervjuerna.

– De flesta har varit nöjda med själva bemötandet från tingsrätten. Men mest fokus hos dem har nog legat på att åklagaren är elak, säger Kerstin Ekstedt Lundegard.

Om två veckor ska enkäterna sammanställas och resultatet ska ligga till grund för ett förbättringsarbete inom Göteborgs tingsrätt.

– Vi hoppas verkligen få fram synpunkter på saker som vi kan förbättra. Man blir hemmablind och tror kanske att man är tydlig när man inte är det, säger Kerstin Ekstedt Lundegard.