Blixthalka på flera håll i Sverige

Foto: Flera avåkningar och olyckor har rapporterats under morgonen. Den här olyckan skedde på E45 mellan Trollhättan och Lilla Edet.
NYHETER

Några minusgrader och dimma på sina håll gjorde att det var väldigt halt på vägarna i västra och södra Sverige på fredagsmorgonen.

Flera avåkningar och olyckor inträffade.

Höstens första blixthalka kom med besked. Vägverket varnade på fredagen för lokal blixthalka i stora delar av landet.

I hela Västverige var det blixthalka, vilket orsakade flera avåkningar på fredagsmorgonen. Flera avåkningar skedde i Göteborgstrakten, bland annat en seriekrock med tio inblandade bilar på riksväg 44 mellan Uddevalla och Trollhättan, rapporterar GP.

Även i Skaraborg och Småland rapporterades om halka och olyckor, bland annat på väg 200 där två bilar krockade mellan Götlunda kyrka och Tidan norr om Skövde. Trafiken stod still under bärgningsarbetet.

I Ingarp söder om Eksjö i Jönköpings län körde en bil av vägen på väg 32. Föraren slog i huvudet men hans skador bedömdes som lindriga. Han fördes till Höglandssjukhuset i Eksjö.

Köld och dimma

Det är det kyliga vädret och dimman som orsakat halka och dålig sikt.

– Temperaturen gick ner lite i södra Sverige. I Götaland har det på flera håll legat på fem till sex minusgrader. Den temperaturen har det varit i nästa hela Sverige och lokalt i söder har det varit ganska kallt, säger Jonas Höglund som är meteorolog på SMHI.

I bland annat Stockholm har det varit dimma. Kommer den att lätta?

– Det har varit dimma på många håll i södra Sverige, även i norr på vissa håll. Dimman kommer lätta under förmidagen men ovan dimman i söder finns det moln. Det gör dock att temperaturen i helgen stiger med mellan fem och tio grader. Troligtvis blir det då plusgrader under nätterna.

Vägverket varnar

Även i morgon kommer det enligt Vägverket råda lokal frosthalka i stora delar av landet, undantaget är de sydligaste delarna och delar av ostkusten.

Är det dags att sätta på vinterdäcken nu?

– Det ska man lämpligen göra vid den här tiden på året. En bra regel är att sätta på vinterdäcken när det är under 5 plusgrader, säger Vägverkets pressekreterare Thomas Andersson.

Var är det störst risk för halka?

– Det är alltid vissa ställen som är mer utsatta än andra, exempelvis broar samt vägar vid vattendrag eftersom vatten kan fälla ut på vägen. Generellt sett är det en god idé att ta det lite lugnare i trafiken när man tror att det är halt. Man ska vara lite lätt på foten, på rätt sätt så att säga, säger Thomas Andersson.