"Rent missbruk av makt"

Svenska bloggare rasar mot Skatteverket

En het diskussion har dragit igång bland svenska bloggare efter Aftonbladet.se granskning om att Skatteverket begär ut kunduppgifter från svenska webbhotell.

Bloggare är rasande mot myndighetens sätt att agera. ”Rent missbruk av makten” skriver bloggaren Peter Karlberg.

Om du har en hemsida på ett webbhotell då kan du vara en av dem som skatteverket nu vill granska. Aftonbladet.se granskade Skatteverkets sätt att komma åt människor som tjänar pengar på sina hemsidor och bloggar. Det rör sig om fem miljarder kronor enligt Skatteverkets beräkningar som inte redovisas.

I dag kan aftonbladet.se avslöja att två Sveriges största webbhotell, Loopia och .SE har lämnat ut uppgifter om sina kunder till myndigheten.

Svenska bloggare rasar nu mot Skatteverket:

Opassande: Att begära ut information om sajter som begår brott, från nätleverantörer är helt i sin ordning. Att begära alla trafikuppgifter på samtliga internetabonnenter för att sedan pussla fram internetvanor är helt uteslutet.

Peter Karlberg: Aftonbladet redogör för Skatteverkets mycket underliga sätt att bedriva verksamhet. Man tycker sig tydligen ha rätt att kräva att Internetleverantörer och webbhotell, service providers, lämnar ut omfattande uppgifter om alla sina kunder. Det är förstås helt oacceptabelt och ett exempel på rent missbruk av makt.

Enligt en artikel i Dagens Nyheter säger Skatteverket att det försvinner fem miljarder kronor i skatteintäkter på grund av odeklarerade Internetaffärer. Hur de kommit fram till den summan ska man ifrågasätta.

Erik Laakso: Jag förstår på ett sätt syftet, det finns nog en hel del svarta affärer som görs den vägen men att skattemyndigheten ska agera tvångsmyndighet gentemot webbotellen känns hopplöst omodernt i tankesättet.

På Bloggportalen hittar du fler inlägg.

Publisert: