Brand på kärn-anläggningen Studsvik

NYHETER

”Det föregicks av en kraftig smäll”

En brand utbröt på kärnanläggningen Studsvik strax efter 12.

Branden föregicks av en kraftig smäll.

– De som jobbar där mår väl inte så jättebra, säger insatsledare Björn Hellström.

Enligt uppgifter från Studsvik har ingen radioaktivitet läckt ut.

Enligt Björn Hellström vid Sörmlandskustens räddningstjänst skadades ingen fysiskt vid branden, som ska ha pågått i knappt 20 minuter.

Branden startade efter att smält radioaktivt järn vid 1 800 graders temperatur slåg hål på den keramiska inpackning, så kallad ”lining”, som omsluter en smältugn. Smältan kom sedan i kontakt med kylslingan vilket orsakade en ångexplosion. En del av kärnavfallet – uppskattningsvis 1 ton av den 3,5 ton tunga smältan – läckte sedan ut ur ugnen ner i en nödkylningsgrop under ugnen.

– Värmen antände sedan hydraulslangar och det blev rökutveckling, säger Eva Halldén, VD för Studsvik Nuclear.

Branden släcktes inom 20 minuter, uppger Björn Hellström.

– Vi har en egen industribrandkår, den var på plats inom några minuter, säger Eva Halldén.

Byggnaden där branden inträffade är säkerhetsklassad av Statens strålskyddsinstitut, SSI. Byggnaden har den lägsta säkerhetsklassen, tre, uppger Eva Halldén. Sex personer vistades i byggnaden när branden ubröt.

– Det är ingen risk för strålning. Personalen var inne på området men ingen befanns positiv till strålning utöver det normala, säger Björn Hellström.

Explosion

Före branden inträffade en explosion.

– Branden föregicks av en kraftig smäll. De som jobbar där mår väl inte så jättebra, säger Björn Hellström.

Enligt Mattias Sköld, pressansvarig vid SSI, var det smälta skrotet lågaktivt kärnfall från kärnkraftverket Oskarshamn. Kärnskrotet ska inte ha läckt ut utan ha stannat kvar i smältugnen, men orsakade en ångexplosion när det kom i kontakt med kylmedel.

– Studsvik säger att det ligger kvar i smältugnen och avtappningsgropen, säger Mattias Sköld.

– Man har naturligtvis gjort tester utvändigt och konstaterat att det inte finns någon kontamination. Det verkar vara grönt, säger han.

Enligt Mattias Sköld väntas en rapport från Studsvik till SSI inom några dagar.

– Kanske får vi svar på söndag, säger han.

Studsvik AB är ett privat företag som hanterar bland annat radioaktivt kärnbränsle och behandlar låg- och medelaktivt kärnavfall. I den eldhärjade byggnanden hanterades bara lågaktivt kärnavfall, enligt Eva Halldén.

– Nu kyler man ner smältan. Vi måste reparera ugnen och kylsystemen och göra rent lokalerna. Vi bedömer att det tar en till två veckor innan vi kan vara igång igen, säger Eva Halldén.

David Nannini Nilsson