Restaurang Kvarnen vann ännu en seger

NYHETER

Får fortsätta alkohol – länsrättens beslut står fast

Foto: Tillståndsutskottet överklagade togs aldrig upp i kammarrätten. Därmed står länsrättens beslut fast och Kvarnen får fortsätta servera alkohol.

Länsrätten beslutade i juli att Kvarnen ska få ha kvar sitt serveringstillstånd efter att kommunens tillståndsutskott först dragit in det. Kommunen ansåg att det var för mycket fylla och stök på restaurangen, men när Kvarnens ägare överklagade till länsrätten fick de rätt och behöll sitt tillstånd till alkoholservering.

Tillståndsutskottet överklagade i sin tur domen till kammarrätten. Nu har rätten meddelat att den inte tänker ta upp frågan. Därmed står länsrättens beslut fast och Kvarnen får fortsätta sälja alkohol. Ärendet kan dock överklagas igen, till regeringsrätten som är högsta instans.

- Vi ska titta på detta på måndag. Jag kan säga att jag är förvånad att vi inte fick prövning, säger tillståndsutskottets ordförande Peter Lundén-Welden, till Sveriges Nyheter. Det är inte bestämt om beslutet ska överklagas till regeringsrätten eller inte.

- Vi får se, vi har den möjligheten men det får vi se, säger Peter Lundén-Welden.

Thomas Steinwender är delägare i Kvarnen, som han sedan i somras arrenderar ut i väntan på att tvisten mot kommunen ska få ett slut, och är lättad över fredagens besked. Men han är kritisk till alkohollagen, som han anser vara luddig och omöjlig att leva upp till. Enligt lagen får krögare inte servera gäster som är "märkbart påverkade".

- Det är världens äldsta paradox inom restaurangbranschen. Vi ges tillstånd att servera alkohol till allmänheten men ingen av dem får bli påverkad av alkoholen, säger Thomas Steinwender till Sveriges Nyheter.

Han menar att så gott som alla krögare gör allt de kan för att sköta sig och hålla fylleri och bråk borta från krogarna.

- Ingen vill ha de här problemen, varken krogen, personalen, gästerna eller polisen och tillståndsenheten. Men vi måste ha samma syn på problemet och hur vi ska lösa det på bästa sätt och inte kasta grejer på varandra. Tyvärr är det väl så att hur duktig min personal än är på att hantera utskänkning så är det omöjligt att se till att ingen får för mycket att dricka.

Sveriges Nyheter