3200 arbetare fast i sydafrikansk gruva

NYHETER

Räddningsarbetet tar lång tid – ”Det stinker av urin och avföring där nere”

Foto: 1 500 gruvarbetare hade på torsdagen räddats upp ur gruvan. Men räddningsarbetet går långsamt.

Över 3000 gruvarbetare fastnade i en sydafrikansk guldgruva, drygt en och en halv kilometer under jord, efter en olycka på onsdagen.

Det sydafrikanska gruvfacket rasar och kallar gruvans säkerhet undermålig.

Sent på torsdagen hade alla av gruvarbetarna räddats upp till markytan.

Foto: En gruvarbetare som räddats upp till ytan sa att förhållandena nere i gruvan snabbt hade försämrats.

På onsdagsmorgonen brast en vattenledning i guldgruvan i staden Carletonville, tio mil sydväst om Johannesburg. Vattenläckan kortslöt elsystemet och 3200 arbetare blev fast längst nere i gruvschaktet.

De första räddningsaktionerna misslyckades och inte förrän sent på onsdagskvällen offentliggjorde gruvbolaget, Harmony Gold, olyckan. Då hade arbetarna redan varit under jord i över elva timmar.

”Borde stängts”

– Det här är en gruva som borde ha stängts. Nu vet vi inte ens om våra kamrater fortfarande lever, sade gruvfackets talesman Lesiba Sheshoka till TT vid midnatt.

På botten av gruvan är det 30-40 grader varmt, skriver Reuters.

En gruvarbetare som räddats upp till ytan sade att förhållandena nere i gruvan snabbt hade försämrats. Han sa att gruvarbetarna satt instängda i ett slutet område och att det stank av urin och avföring.

Gruvschaktet har förbindelse med ett annat schakt, men också där bröts hissförbindelsen på grund av de förstörda elledningarna.

Först sent på natten lyckades räddningsarbetare få igång en hiss. Vid halv tvåtiden på torsdagsmorgonen kunde de första 75 personerna räddas ur gruvan.

– De är medtagna och förstås väldigt lyckliga att vara ovan jord igen, sade gruvbolagets taleskvinna Amelia Soares till TT.

Enligt Amelia Soares skickades sjukvårdare ner i gruvan, men samtliga gruvarbetare ska vara vid god hälsa.

– Ingen skadades vid olyckan, ventilationen i gruvan är god och det finns vatten där nere.

Räddningsaktionen kommer dock att ta tid, eftersom max 300 personer i timmen kan fraktas upp med hissen.

Fast över ett dygn

Först vid elvatiden på torsdagsförmiddagen tror räddningsledningen att alla kan vara uppe. Då har det gått över ett dygn sedan olyckan inträffade.

Gruvfackets talesman, Lesiba Sheshoka är upprörd över hur Harmony Gold hanterade situationen.

– Räddningsaktionen tog lång tid. De mörklade olyckan och gruvan är dåligt underhållen. Vi ska överväga att vidta rättsliga åtgärder, sade Sheshoka till TT.

Tidigt på torsdagsmorgonen var 450 gruvarbetare uppe på jorden igen.

Resten av räddningsarbetet beräknades vara slutfört på torsdagseftermiddagen och gruvbolagets chef Graham Briggs försäkrade Reuters att alla var oskadda.

TT