STÄNGT FÖR PROTESTER

NYHETER

Här stoppas Aftonbladet – utanför Burmas ambassad

1 av 4

LONDON. 100 000 av Aftonbladets läsare har skrivit under listan.

Men Burmas ambassad i London vägrar ta emot protestbrevet.

– Vi accepterar det inte och ni blir inte insläppta, säger ambassadören via porttelefonen.

Demonstranterna börjar samlas på gatan utanför Burmas ambassad i London. De har stått här varje dag sedan den 21 augusti. Vissa dagar har de varit över hundra personer.

Omöjligt uppdrag

För att undkomma deras protester stänger ambassaden resolut dörrarna. På en handskriven skylt som hänger på handtaget står det att de stängt tillfälligt under tre timmar. Receptionisten hälsar att de tagit långlunch.

Men polisen har en annan version.

– Vi patrullerar med tanke på demonstranterna och det är på grund av dem som ambassaden stängt, säger en polisman till Aftonbladet.

Det visar sig vara ett omöjligt uppdrag att lämna över brevet som signerats av Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin och Kalle Jungkvist, chefredaktör på aftonbladet.se.

Ambassadören hälsar via porttelefonen att vi inte är välkomna in.

– Vi vill inte ha brevet och vi kommer inte att ta emot det under några omständigheter, säger en man som svarar efter tredje försöket.

”Vapen enda hjälpen”

Polisen har nu tappat tålamodet och får direktiv om att säkra byggnaden.

– Missförstå oss inte. Vi stöttar demonstranterna men vi måste göra vårt jobb. Den här tröskeln tillhör Burma och ni får inte stå på den, säger polismannen.

De tiotal demonstranter som samlats läser dock brevet med ett leende på läpparna.

– Det betyder jättemycket att vi får stöd från andra länder. Men det enda som skulle hjälpa situationen i Burma just nu är vapen. FN måste skicka in sina fredstrupper och USA sin armé, säger Kyaw Zwa, 40.

Han och demonstranten Yelin Zaw, 27, har inte hört från sina släktingar i hemlandet på tre veckor. Men de har fått veta att läget tillfälligt är lite lugnare i landet.

– Alla är rädda. Hundratals munkar flyr från klostren varje natt. Annars riskerar de att dödas eller fängslas, säger Yelin Zaw.