Sex åtalas för pokerturnering

NYHETER

Sex personer åtalas, misstänkta för dobbleri i samband med den stora pokerturneringen i Grebbestad i våras.

Det var i slutet av mars som pokerturneringen hölls i Grebbestad. Över 700 personer deltog i turneringen European Poker Challenge, varav flera kända svenskar som Joakim Geigert, Markoolio och Dan Glimne. Prissumman var på sammanlagt 1.7 miljoner kronor.

Nu åtalas alltså sex av männen som stod bakom pokerturneringen för dobbleri. Fyra av männen arrangerade turneringen, två av dem hyrde ut lokalerna som turneringen ägde rum i.

– Detta är ett av de största ärendena i sitt slag, säger Linn Scholander vid Åklagarkammaren i Uddevalla i ett pressmeddelande.

Arrangörerna har hävdat att turneringen var privat, medan polisen och Lotteriinspektionen menar att turneringen bröt mot lotteri-lagstiftningen.

– Minimistraffet för grovt dobbleri är sex månaders fängelse, säger åklagaren Linn Scholander till TT.

Hon valde att åtala inte bara de fyra som haft direkt anknytning till arrangemanget, utan också två personer som hyrde ut lokalen till pokerturneringen.

I lagtexten anses de som "upplåter lokal" vara lika delaktiga i brottet som de som direkt arrangerar turneringen.

Samtliga sex åtalade förnekar brott. Två av de åtalade satt anhållna direkt efter polisens tillslag mot turneringen i mars och begärdes då häktade, men försattes på fri fot av domstolen.

Skälen för att hålla dem häktade uppvägde inte den nackdel det skulle innebära för dem att sitta frihetsberövade, ansåg domstolen.

Rättegången startar preliminärt i början av november.