Kolla, nu är det redan jul igen

NYHETER

Ikea plockade fram pyntet för tre veckor sedan

Foto: Ida Gustafson, 30, tittar på Ikeas julpynt. Men hon brukar handla efter jul. ”Då är julpyntet mycket billigare”, säger hon

Julen är här.

De första tecknen för årets högtidsfirande har landat i butikerna.

Knappt är sommaren över förrän julstämningen börjar smyga sig på.

I helgen gick de första annonserna ut om årets julbord i Stockholm. Och på Ikea har försäljningen av julprylar varit i gång sedan tre veckor tillbaka.

Är alltid ute tidigt

– Vi brukar alltid vara ute tidigt på säsongen. Det finns en del som tycker det är skönt att ha vissa saker avklarade när den riktiga julruschen sätter in, säger Tina Björeman, heminredningsexpert på Ikea.

Enligt Björeman har försäljningen gått bra trots den varma hösten.

Inga Maria Lahlou från Rönninge är en av många kunder som plockar bland stjärnor, lyktor, omslagspapper och ljusstakar – trots att det är mer än två månader kvar till det på allvar är dags för julbak och klappjakt.

– Det gäller att vara ute i tid. Barnbarnen kommer över i år så jag tänkte köpa upp mig på lite julpapper. 15 meter borde ju räcka, säger hon.

”För tidigt för oss”

Men det finns butiker som tycker det är långt kvar till julen.

– Vi befinner oss ju faktiskt bara i mitten på oktober. För oss är det alldeles för tidigt för att dra i gång med julkampanjerna, säger Inga-Lill Eldin, presschef för hemelektronikkedjan On Off.

På Systembolaget avvaktar man också säsongens guldmånader.

– Glögg och brännvin säljer vi året runt, men den stora ruschen drar i gång först i november, säger Björn Rydberg, presschef.

Clarence Frenker