Stegö Chilòs tio dagar vid makten

NYHETER

Skandalerna som fällde ministern – dag för dag

Foto: Skyller på polisanmälningar Cecilia Stegö Chiló säger att det är Radiotjänsts och Transportarbetarförbundets polisanmälningar mot henne som får henne att avgå.

Fredagen den 6 oktober: Utnämningen

Cecilia Stegö Chilò utses av statsminister Fredrik Reinfeldt till ny kulturminister. Hon har en bakgrund som chef för tankesmedjan Timbro samt som reporter och ledarskribent på Svenska Dagbladet.

- Jag hoppas att hon ska tillföra både kunnande och erfarenheter men även debatt och bredd till den svenska kultur-och mediepolitiken, säger Fredrik Reinfedt till Ekot.

Lördagen den 7 oktober: Svart arbetskraft

I en intervju med Svenska Dagbladet erkänner Cecilia Stegö Chilò, att hon regelbundet använt sig av svartjobbare.

Både i hemmet och i yrkeslivet.

-Jag har fått hjälp både när jag hade små barn och genom hela mitt yrkesliv av människor jag både betalat svart och vitt. Det är lika bra jag säger det på en gång. Vill ni avsätta mig på de grunderna får ni göra det, säger hon till SvD.

Onsdagen den 11 oktober: Avslöjandet

Dagens Nyheter avslöjar att Stegö Chilò inte betalat tv-avgift på sexton år. Sammanlagt rör det sig om minst 15 000 i uteblivna licensavgifter. Stegö Chilò ringer Radiotjänst och gör upp om att få betala retroaktivt, men skandalen är redan ett faktum. Kulturministerns förklaring är att allt berott på slarv. Lite senare under dagen under en presskonferens säger hon dock att " det finns ingen bra förklaring". Fredrik Reinfeldt uppger att han är besviken på Stegö Chilò, men att han ändå beredd att ge henne en andra chans.

Torsdagen den 12 oktober: Gömmer sig

Kulturministern vägrar svara på frågor om varför hon inte betalat tv-licens och gömmer sig större delen av tiden hemma.

Fredagen den 13 oktober: Polisanmäls första gången

Radiotjänst polisanmäler Stegö Chilò och de två andra ministrarna Tobias Billström och Maria Borelius för att de inte betalat sin TV-avgift.

Samtidigt anklagar hournalisten Anders Carlgren kulturministern Cecilia Stegö-Chilò för lögn. "Hennes betalningsskolk är ett medvetet ideologiskt beslut", säger han.

Lördagen den 14 oktober: Ifrågasätts inom partiet

Tunga moderater kräver att kulturministern ska avgå. "Hon saknar folks förtroende", säger Ove Andersson, moderatledare i Bohuslän.

Söndagen den 15 oktober: Polisanmäls för svart arbetskraft

Transportarbetareförbundet polisanmäler Stegö Chilò för att hon anlitat svart arbetskraft. "Att anlita svart arbetskraft är olagligt och måste utredas av polis och åklagare" säger fackförbundets ordförande Per Winberg till TT.

Måndagen den 16 oktober: Ministern avgår

Aftonbladet avslöjar att Stegö Chilò hånat statsminister Fredrik Reinfeldt. En bekant till henne hävdar att hon tre veckor tidigare "vomerade över Reinfeldt på en middag". Några dagar senare accepterade hon att bli statsråd.

Samma dag lämnar Cecilia Stegö Chilò in sin avskedsansökan. Totalt har hon då varit vid makten i tio dagar. Trots det är hon inte den första ministern inom Reinfeldts regering som väljer att lämna sin post. Två dagar tidigare avgick handelsministern Maria Borelius.

Anna Lindström, Susanna Vidlund