Här är köttet som kostar 1700 spänn

NYHETER

Köttvärldens champagne stavas Wayugu. Ett kött som kostar närmare 1700 kronor kilot för den vanliga konsumenten. Och nu finns köttet på Stockholms krogar.

Foto: Wayugukossorna får massage, öl och betar till klassisk musik. Och köttet kostar därefter.

Att det är så dyrt handlar förstås om tillgång och efterfrågan. Wayugukossorna, som började födas upp i japanska Kobe (därav namnet kobebiff) masseras, matas med öl, har en sträng diet på gräs och humle och får enligt uppgift lyssna på klassisk musik när de betar. Allt för att köttet ska bli mört och få en perfekt marmorering.

– Helst av allt skulle man ju vilja slänga på en hel biff på stekhällen och servera med en potatisgratäng, säger köksmästaren Andreas Hedlund på Pontus in the Green House.

Men en sån anrättning skulle landa strax över tusenlappen för krogbesökaren, så dyrgriparna serveras i stället i små anrättningar, som carpaccio, lindat runt en kronärtskocka, med kapris och en vinaigrette.

Kilopriset för krögarna är 1?000 kronor, vilket skulle innebära ungefär 1 700 kronor per kilo i Östermalmshallen.

Men det hindrar inte finsmakare från att frossa rejält.

– När vi tog in det första gången var det en kille som köpte fem kartonger till en nyårsfest, säger Fredrik Svanberg på Gourmet Foods som importerar köttet.

Rickard Henley

Allt om Stockholm

Här kan du testa köttet