De blir yngst i riksdagen

NYHETER

Färre unga i år än efter förra valet

Vi är yngst Helena Leander, 24, miljöpartiet, Tomas Tobé, 28, moderaterna, Annie Johansson, 23, centerpartiet och Maryam Yasdanfar, 25, socialdemokraterna.

I förra valet valdes två ledamöter under 20 in i riksdagen. I år är det bara ett fåtal under 30 som valts in.

Den yngsta är centerpartiets Annie Johansson, 23, från Värnamo.

– Det känns overkligt, men kul. Jag har precis kommit hem igen från Stockholm och tv-soffor och intervjuer. Mitt liv kommer att förändras helt och hållet nu, säger 23-åriga Annie Johansson från Värnamo i Småland.

Hon blev inkryssad för centerpartiet i Jönköpings län och gick om den som stod på första plats på valkretsens namnlista. Nu får hon göra uppehåll från juridikstudierna i Lund och kasta sig in i politiken.

Ska bli jurist

– Jag vill ge några år i politiken och se vad jag kan uträtta men sen ska jag slutföra studierna, jag känner att jag vill jobba som jurist senare, säger Annie.

Ungdomsarbetslösheten och småföretagandet blir hennes kärnfrågor.

Om centern har den yngsta ledamoten, så är moderaterna det partiet med flest personer under 30. En av dem är Tomas Tobé från Gävle.

Varför är det så få unga i riksdagen tror du?

– Det krävs ett antal år i partitjänst för att bygga upp förtroende bland partimedlemmarna och det är extra svårt för unga för vi flyttar mycket på oss, många vill åka någonstans och plugga. Jag hoppade av uppdrag i kommunfullmäktige för några år sedan när jag fick jobb i Stockholm och då blir man den där ungdomen som svek och flyttade, säger Tomas Tobé som stod överst på moderaternas riksdagslista i Gävleborgs län.

Läs mer

Partiernas minstingar

Alla riksdagsledamöter under 30

Så ändras riksdagen

De får lämna riksdagen

Läs också:

Karin Abrahamsson ([email protected])