Dödskörning kan ha varit olycka

avSusanna Vidlund, Frida Sjödin, Johanna Melén, Maria Hagström, Tobias Österberg

Två personer dog efter påkörning vid Stureplan

Foto: per-olof sännås
föraren greps Den person som misstänks ha kört bilen försökte smita från platsen, men greps senare av polisen.

Två personer blev påkörda utanför restaurangen Friday vid Stureplan i Stockholm i natt.

Båda dog.

Två unga män har anhållits, misstänkta för mord alternativt grovt vållande till annans död.

Polisen arbetade först efter tesen att de båda männen körts ihjäl på grund av ett bråk som inträffade strax innan olyckan.

- Bråket och dödskörningen är två separata händelser som det ser ut nu. Det handlar alltså inte om någon hämndaktion, säger Kjell Lindgren, presstalesman för citypolisen till dn.se.

Strax innan 03.30 natten mot torsdag fick polisen larmet – två personer hade blivit påkörda utanför restaurangen Friday på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

– Jag hörde ett stort brak och sedan klagorop och tjut. Jag såg att någon låg i mittfilen. Det var en väldig bestörtning på platsen, säger ett vittne som befann sig vid Stureplan.

Männen smet – och greps

När polisen anlände fann de två yngre män livlösa på vägen. Båda var döda.

Det var kaos på platsen. Vittnen var chockade och grät. Vänner till de två påkörda chockades så svårt att de fick tas omhand av sjukvårdspersonal.

Personerna som satt i bilen hoppade ur och sprang från platsen, men två unga män kunde snart gripas av polisen.

Kvar på platsen stod en blå Mitsubishi med krossad framruta. Vägskylten som visar att det var ett övergångsställe var nermejad och på mittrefugen finns blod.

Vittnen fördes ner i tunnelbanan för att höras av polisen. En stor polisstyrka och brandkår fanns tidigt i morse på platsen.

Kan vara mord

De två gripna männen är 21 och 22 år. De är nu misstänkta för mord alternativt grovt vållande till annans död, uppger Kjell Lindgren vid citypolisen.

Männen är även misstänkta för narkotikabrott och grovt rattfylleribrott. Enligt uppgifter till polisen kan männen ha varit påverkade av narkotika vid dödskörningen.

Okända för polisen

Teorin om att ett bråk utlöste dödskörningen avfärdas nu när polisen har granskat övervakningskamerorna på platsen.

– Det finns uppgifter om att gärningsmännen ska ha bråkat med två andra personer. Men vi har inte kommit så långt att vi vet vilka de är. Än kan det dock inte helt uteslutas att de avlidna personerna hade något med mördarna att göra, säger Kjell Lindgren.

Varken offer eller gärningsmän är kända av polisen sedan tidigare. Det är oklart om de var bekanta med varandra. Något motiv till dådet finns i nuläget inte.