Vill sälja fastigheter - för halv miljard

NYHETER

Kommunen förbereder stor utförsäljning

Kvarnen och andra fastigheter för en halv miljard ska säljas.

Istället ska Uppsala stad fokusera på att äga lokaler som behövs för kommunal verksamhet.

- Kommunen ska inte vara en spelare på fastighetsmarknaden, säger moderaten Kristian P Ljungberg.

Det var i december förra året som kommunstyrelsen beslutade sig för att utreda de fastigheter som fanns i kommunal ägo. Nu har den styrgrupp som fick ansvaret kommit med sin slutrapport.

Och de föreslår stora förändringar. Bland annat vill gruppen sälja affärscentret Kvarnen i centrala Uppsala samt flera andra kommersiella fastigheter i attraktiva lägen.

"Vi ska inte äga de här fastigheterna"

– Vi har gått igenom vilka lokaler vi behöver och vi tycker inte att vi ska äga de här fastigheterna. Vi ska äga lokaler som används till barnomsorg, äldreomsorg och skolor, säger Kristian P Ljungberg som varit ordförande i styrgruppen.

Exakt när den kommande försäljningen kommer att påbörjas eller vem som kommer att ansvara för den är ännu inte bestämt. Först måste kommunfullmäktige debattera frågan och fatta ett formellt beslut om man godtar styrgruppens förslag.

Affären värd halv miljard

Men redan nu har beräkningar visat att kommunen kan få in en halv miljard kronor på affären.

– Vi har stora pensionsavgångar framför oss och därför kommer vi att betala ut mer i pension än tidigare. Om vi inte får loss kapital får vi ta dessa pengar från driften. Sedan finns det också ett underhållsbehov av många lokaler och där kan de här pengarna användas.

Ni har valts på fyra år och det här är en stor affär. Tycker du att ni har fått mandat för att sälja de här fastigheterna?

– Absolut! Vi i styrgruppen har varit helt eniga. Visserligen har oppositionen inte varit med, men det har varit deras eget val att ställa sig vid sidan av.