Så är det att vara yngst i regeringen

NYHETER

”Jag får sitta längst ner vid bordet”

Foto: Svarade ja efter 1 timme En timme hade han på sig att ge sitt svar när statsminister Fredrik Reinfeldt erbjöd honom jobbet som migrationsminister. ”Jag satt på kontoret när han ringde, det var många tankar genom huvudet”, säger Tobias Billström.

Han är yngst i regeringen, och tycker själv att ålder är överskattat.

– Visst är det bra med livserfarenhet, men man hinner skaffa sig mycket kunskap och erfarenhet som ung också, säger Tobias Billström,

Med sina 32 år inte är någon junior i sammanhanget.

– Det enda är att jag får sitta längst ner vid bordet när regeringen samlas. De sitter i åldersordning, säger Tobias och ler.

Han kommer från Malmö och i det nya kontoret på Rosenbad står många flyttlådor ännu ouppackade – men en MFF-vimpel hänger redan på väggen.

Billström har jobbat med politiska uppdrag i drygt 10 år. 1994 blev han som 20-åring vald till vice ordförande i Oxie stadsdelsnämnd – den yngste någonsin. Sedan satt han kommunfullmäktige i Malmö i fyra år. Sedan 2002 sitter han i riksdagen för moderaterna och 2003 valdes han till ordförande för moderaterna i Malmö stad. Han är inte den yngste person som blivit minister men vägen från sommarjobbet som muffinsbagare på Pågens i Malmö till posten som migrationsminister har ändå gått snabbt.

– Jag satt på mitt kontor när Fredrik Reinfeldt ringde och frågade. Jag hade en timme på mig att ge besked, så jag tänkte igenom situationen noga och ringde flera telefonsamtal och bestämde mig för att tacka ja.

Vad tänkte du?

- Det var många tankar som for genom huvudet, dels att det är hedrande och ett viktigt uppdrag, dels att det är trevligt i den bemärkelsen att jag får vara med och utveckla den politik jag varit med och tagit fram i riksdagen.

Drömde du någonsin om att bli minister när du var liten?

- Haha, nej, aldrig.

Ungdomskriminalitet i Malmö

Intresset för migrations- och invandringsfrågorna har han med sig från hemstaden Malmö.

- När man bor i Malmö ser man tydligt både det positiva och det negativa. Hälften av Malmös befolkning är inflyttade från ett annat land. Det ger staden stora möjligheter att växa både ekonomiskt och kulturellt men det finns också negativa sidor, som att många går ur skolan utan att klara betygen och boendesegregationen.

Är problemen större i Malmö än på andra ställen?

- Ja, tveklöst. Ungdomskriminaliteten till exempel. Problemet beror på att många står utanför arbetslivet och det viktigaste för oss är att försöka bryta det genom att skapa bättre förutsättningar för dem att få jobb och en riktig lön.

”Lagen var inte rättssäker”

När den tillfälliga asyllagen trädde i kraft i november 2005 så var Tobias Billström en av de riksdagsledamöter som röstade emot förslaget att låta asylsökande som fått avslag på sin ansökan få en ny prövning.

- Ja, det var jag. Förslaget var inte rättssäkert.

Han säger att en av de punkterna han tycker är viktigast i invandringspolitiken är att asylärenden ska kunna prövas i domstol.

- En person som söker asyl ska kunna få sin sak prövad i domstol, det ska inte avgöras av ett beslut en politiker tar. Människor som kommer hit måste kunna lita på att de lagar och regler som finns fungerar, säger Tobias Billström.

Han tyckte också att lagen utåt gav sken av att Sverige har mycket en generös flyktingpolitik hela tiden, något som kunde leda till falska förhoppningar.

Vill ändra på

De närmaste fyra åren vill han jobba för ökad arbetskraftsinvandring och en gemensam EU-politik i migrationsfrågorna.

- De senaste 10 åren har förflyttningarna av folkgrupper ökat och blivit en allt viktigare del av världspolitiken. Förr i tiden kom flyktingströmmar i samband med stora krig men på senare år har flyktingarna från områden med ekonomiska svårigheter blivit fler och det går så mycket snabbare idag att ta sig från en del av världen till en annan. Nu behövs en gemensam politik inom EU, säger Tobias Billström.

Hans egen resa från Pågens småbrödsavdelning till Rosenbad tog knappt 10 år. Men han planerar inte att bli en betonghäck.

- Jag vill inte vara heltidspolitiker i resten av livet. Man ska akta sig för att se politiken som den enda vägen, risken är stor att man glömmer bort att det finns andra saker runt omkring som man kan utvecklas mer av. Det är ett problem inom svensk politik, det har funnits en tendens att politikerna fastnar i det, säger Tobias Billström.

Vad tror du att du gör om 10 år?

- Jag kan tänka mig många olika saker, en är att bli lärare.

Tobias Billström

Yngsta ministrarna:

Om tv-licensen:

Så blir du minister

Fyra råd från Tobias Billström till dig som vill bli minister

Karin Abrahamsson