SMHI varnar: Storm på väg

NYHETER

Risk för blixthalka i Svealand

Foto: Halka på väg Först blir det snö, regn och storm. Sedan följer halkan. Dyster väder väntar Sverige de närmaste dagarna.

Regn, snö och – storm.

Senare i veckan få svenskarna hålla i hatten för att inte blåsa bort.

– Det ser ut att bli ett rejält oväder, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Regn i söder, snö i norr. Och som lök på laxen en av de första rejäla höststormarna följt av blixthalka. Så ser väderleksprognosen för de närmaste dagarna ut.

Risk för problem

– Det finns risk för problem i hela landet. I södra Norrland och nordligaste Svealand kommer det falla mycket blöt och tung snö. I norra Norrland finns det risk för drivbildning. Och över hela landet kommer det att blåsa mycket kraftigt, säger Eva Brokhöj.

Det börjar redan på torsdag med ett omfattande nederbördsområde som drar fram från söder mot norr. I södra Sverige faller nederbörden som regn. från Dalafjällen och norrut troligen som snö.

– Samtidigt ökar vinden, framförallt under natten mot fredagen.

Kusterna värst

Till en början kommer kusterna att drabbas värst. Såväl på västkusten som på östkusten finns det risk för stormstyrka i byarna.

– Men det kommer att blåsa i hela landet under torsdag, fredag och lördag.

Finns det risk för samhällsstörningar på grund av vädret?

– Ja. Det finns risk att träd knäcks på grund av blåsten, men särskilt stor fara blir det där det faller tung blötsnö. I Dalarna och västra Svealand kommer det troligen att regna och när det sedan klarnar upp efter ovädret kan det bli kallt och natten till lördag finns det risk för blixthalka.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder