Hetare än sport

NYHETER

Litteratur engagerar fler ungdomar än friidrott. I alla fall att döma av intresset för tävlingen Ung poesi 2006 som avgörs i helgen.

Foto: Lisa Lundmark, 18 år, från Göteborg är en av finalisterna i Ung poesi 2006. Årets stipendiater annonseras på lördag klockan 14.00 på Pustervik.

Tävlingen Ung Poesi har fått in 1 300 bidrag från gymnasieungdomar i hela landet, en siffra som kan jämföras med 950 deltagare i 2006 års skol-SM i friidrott.

- I den åldern har ungdomar ett enormt behov av att uttrycka sig. Det är mycket starka känslor i omlopp, säger Sofia Gräsberg delägare i bokaffären "Vänder sig om", som arrangerar Ung poesi för tredje året i rad (av de sju den funnits).

I ingen annan åldersgrupp skrivs så mycket dikter. Ett av de vanligaste teman bland de inskickade bidragen är självdestruktivitet och att finna sin plats i tillvaron. Ord är nog så livsviktiga som motion för att komma ur tonåren med hälsan i behåll. Tyvärr, säger Sofia Gräsberg, satsas det inte lika mycket på poesi och därför känner hon att Ung poesi fyller en viktig funktion.

- Det kan vara en ganska ensam sysselsättning att skriva. Vi ordnar bland annat workshops i skrivande för att de unga ska kunna mötas och utvecklas, säger hon.

Ung poesi är en del av Göteborgs Poesifestival som hålls i helgen. Av de inskickade bidragen har 20 finalister utsetts och publicerats i en antologi. Fyra är västsvenskar, däribland Lisa Lundmark från Göteborg. På lördag får två vinnare ta emot stipendier på 2000 kronor vardera.

Ur dikten Mami och jag

Louise Jacobson, Punkt SE