Tsunamimejlen skulle raderas

NYHETER

För två veckor sedan hittades 154 band med mejltrafik från tsumanin i ett kassaskåp på regeringskansliet. Nu avslöjar Svenska Dagbladet att en chefstjänsteman i dåvarande regeringen beslutat att de skulle raderas. Men mejlen räddades tack vare att lägre tjänstemän struntade i ordern.

Svenska Dagbladet skriver på måndagen att en chefstjänsteman från förra regeringen beslutade om att banden med all mejltrafik för regeringskanslitets 4500 anställda under tsunamikatastrofen och två veckor framåt skulle raderas. Samma chefstjänsteman hade tidigare beordrat och utfört raderingen av alla samtalslistor från samma period.

Låstes in i ett kassaskåp

Lägre tjänstemän beslöt sig dock för att inte utföra raderingen av mejlen förrän de fick en skriftlig order om detta- och någon sådan kom aldrig. I stället låstes banden in på ett säkert ställe där de hittades den 12 oktober i år.

Fynden skall nu granskas av tidigare Katastrofkommissonen under ledning av hovrättspresident Johan Hirschfeldt och förhoppningen är att de skall kunna ge viktiga svar på regeringens agerande under katastrofen.

Anna Lindström