Nya regler för sjukskrivning väcker känslor

NYHETER

Rekordmånga har skrivit in till aftonbladet.se:s forum

Tre veckor för bröstcancer, en vecka för ryggskott och ingenting alls för Hiv, i normalfall.

Socialstyrelsens nya rekommendationer för sjukskrivningstider har väckt starka känslor och till aftonbladet.se:s forum har rekordmånga inlägg kommit – över 1 400 på två dygn.

– Det här är den fråga som har fått flest inlägg på kortast tid. Det visar vilket otroligt engagemang det finns hos folk när det gäller sjukskrivning, säger Andreas Aspegren, communitychef på Aftonbladet nya medier.

Syftet är gott. Färre ska bli långtidssjukskrivna, bedömningarna ska göras lika i hela landet och läkarnas arbete ska underlättas.

Men Socialstyrelsens långa lista med exakt angivna tider för hur länge det är rimligt att vara sjukskriven för en viss åkomma har väckt starka känslor, både för och emot.

Sedan aftonbladet.se lade ut sitt diskussionsforum i tisdags har rekordmånga inlägg skrivits - över 1 400.

Många känner rädsla inför det nya.

En kvinna med diagnosen fibromyalgi skriver:

”Gör mig frisk och jag ska jobba! Det vore det bästa som kunde hända mig. Vad ska hända med mig? Finns det en rekommendation för mig med? Ättestupan kanske.”

Till jobbet för tidigt

Andra kallar de nya rekommendationerna för ”vansinniga.”

”Hur kan man sätta tidsbegränsningar för hur länge man får vara sjuk vid olika sjukdomar? Detta är individuellt då vi alla ser olika ut och reagerar olika på olika sjukdomar!”

En del tror att risken nu blir stor för att människor kommer tillbaka till jobbet för tidigt.

”De personer som alltså är för denna lista tycker då alltså att det absolut inte är något fel i att din kirurg står där över dig och snorar? Eller att din kock står febrig över den mat du valt att äta eller är förkyld med hosta,” är en synpunkt.

Flera inlägg handlar om kritik mot den moderatledda regeringen. Men många påpekar att det faktiskt var den förra socialdemokratiska regeringen som 2005 bad Socialstyrelsen att ta fram de nya rekommendationerna. Och flera tonar ner farorna.

Samma regler ska gälla

”Du kommer även i fortsättningen att kunna vara sjukskriven om du är sjuk! Skillnaden blir att om du bor i Ystad ska samma regler för sjukskrivning gälla i Haparanda. Läkarna ska ha samma kriterier att gå efter i hela Sverige,” är en kommentar.

”Var också övertygad om att våra förnuftiga läkare kommer att använda regelverket med omdöme. Vi skall vara rädda om våra trygghetssystem och föreligger det risk för missbruk måste det stävjas,” är en annan.

Men upprördheten dominerar och en del läsare kräver handling:

”Vad säger ni? Istället för att skriva på detta forumet som ingen politiker läser ändå så borde vi väl slå näven i bordet och agera!”

I dag har alla chansen att ställa sina frågor direkt till regeringen. Klockan 11.30 svarar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) på läsarnas funderingar kring de nya rekommendationerna i en chatt på aftonbladet.se.