"Bloggen tog över min existens"

Alex Schulman om sitt tuffa beslut

Alex Schulman, till höger, berättade om beslutet på en presskonferens tillsammans med aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist.
Alex Schulman, till höger, berättade om beslutet på en presskonferens tillsammans med aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist.

I dag meddelade Alex Schulman att han bestämt sig för att lägga ner sin blogg.

– Jag har funderat på det här de senaste två månaderna. Jag känner att bloggen har tagit över min existens och jag har blivit en bloggande person, istället för en person. Det finns ingen skillnad på "Blogg-Alex" och vanliga Alex för folk runt omkring mig, säger han på en presskonferens.

Bloggen "Att vara Alex Schulman" blev snabbt en jättesuccé. Folk älskade – och hatade Alex Schulman som skrev provokativa och underhållande texter in sin blogg på aftonbladet.se.

Men efter exakt fem månader meddelar Alex Schulman att han nu lägger ner sin blogg.

– Jag har byggt upp en person i bloggen som är narcissistisk och en primadonna. Och det har blivit svårt för andra och för mig själv att skilja på "Blogg-Alex" och Alex. Det mina läsare vill ha är blod, de vill ha de hjärtlösa kommentarerna och kräver att jag ska vara elak. Och jag har varit de i mina dagar som bloggare, konstaterar han själv.

Mammas inflytande

Men enligt Alex Schulman har hans elaka kommentarer tagit hårt inte bara på de som drabbats utan även på honom själv. Och att han själv i förlängningen riskerade förändras som person om han fortsatte blogga.

– Jag tog en paus och läste igenom mina inlägg. Jag såg då att det fanns ett innehåll där som jag inte kunde stå för. Jag kände om jag skulle fortsätta i den här takten skulle jag hamna i ett landskap som jag inte ville vara i, säger han.

En person som haft ett stort inflytande, är Alex Schulmans mamma Lisette Schulman.

– Hon har varit en stor del i det här beslutet och har varit väldigt dömande fram tills dess att hon själv började blogga. Även mina vänner och kollegor har uppmärksammat mig på att det finns lite väl hårda drag i det jag har skrivit.

Alex Schulman är inte oroad över att läsarna ska tappa intresset för honom nu när han byter stil.

– Det är väldigt dystert om det enda läsarna vill ha är min elaka kommentarer. Jag har gjort olika saker i livet och alltid fått respons av mina läsare.

Alex Schulman och Aftonbladet arbetar nu tillsammans med att hitta ett nytt projekt för Alex Schulman att arbeta med. Samtidigt fortsätter han med sin krönika och innelista.

Aftonbladets bloggar
Publisert: