”Mona Sahlin är en utmärkt kandidat”

NYHETER

Politiker och fackliga ledare om utnämnandet av Sahlin

Vad tycker du om att Mona Sahlin blir ny partiledare för (s)?

Göran Persson, avgående partiledare (s)

– Jag är glad över att valberedningen har presenterat ett enhälligt förslag. Mona Sahlin är en utmärkt kandidat. Jag ser fram emot att fortsätta samarbeta med henne.

Nalin Pekgul, ordförande s-kvinnor, Tensta:

– Jag tycker det är jätteroligt att vi äntligen, efter 118 år, får en kvinna som partiledare! Jag tycker att Mona Sahlin är oerhört duktig och en skicklig politiker. Och jag förstår inte kritiken mot henne, som det om stopplagen. Det var hela regeringen som föreslog den och skälet var den ekonomiska krisen. Facket var också med. Det är märkligt att kritisera henne för det. Och när det gäller kontokortsaffären så tror jag att den var ett uttryck för att vi som parti inte var mogna för en kvinna, den användes som en ursäkt för att få bort henne.

Maria Wetterstrand, språkrör (mp):

– Jag vill inte stämpla någon vare sig som strålande eller usel innan hon fått chans att presentera sitt politiska program. Det är bra att de väljer en kvinna. Men det är himla trist att de inte har en mer öppen process där olika kandidater får klargöra sina politiska ståndpunkter. Man känner inte riktigt till vad hon har för avsikter med det här. Men som person har jag inget otalt med henne.

Göran Greider, debattör (s):

– Jag är inte så förtjust. Hon har varit med alldeles för länge och är för mycket förknippad med 1980- och 1990-talets politik, hon var med vid valförlusten 1991 och valförlusten 2001. Jag tror inte att hon kan förnya och vitalisera politiken. Hon är en bra person, men socialdemokratin skulle försökt hitta någon som är yngre och som kan nollställa det hela. Det blir svårt för henne att bedriva självkritik och självrannsakan.

Lars Leijonborg, partiledare (fp):

– Jag har alltid haft lätt för Mona Sahlin på ett personligt plan. Hon är lättsam och trevlig. Blir hon vald, finns det nog förutsättningar för både samarbete och hård debatt, beroende på vad det gäller. Var hon står politiskt i dag, har jag inte riktigt grepp om.

Göran Hägglund, partiledare (kd):

– Det är helt och hållet upp till socialdemokraterna att själva välja sin ledare. Mona Sahlin är en erfaren politiker, skicklig debattör och opinionsbildare. I vilken riktning hon vill driva socialdemokraterna är däremot oklart.

Nyamko Sabuni, jämställdhets- och integrationsminister (fp):

– Det är väl bra med en kommande partiledare vars hjärta slår för integrations- och jämställdhetsfrågor, något som Göran Persson inte alls var intresserad av.

Fredrik Reinfeldt, stats­minister (m), till TT:

– Det är väldigt mycket ett oskrivet blad i?dag vem Mona Sahlin är och vad hon tycker. I alla fall kan inte jag på mina fem fingrar räkna upp vad hon gjorde som statsråd alla dessa år. Jag kan faktiskt inte nämna någonting.

Peter Eriksson, språkrör (mp):

– Det är inte så mycket att tycka just nu. Det handlar egentligen om att det ska bli spännande att se vad det innebär i praktiken. Det vet vi lite om i dag, vilka politiska frågor hon vill och kommer att driva, hur det påverkar ett eventuellt samarbete med oss. Det är mycket som är osäkert i det här läget, det ska bli intressant att se vad det kommer att innebära.

Wanja Lundby-Wedin, LO-ordförande

- Hon är en bra kandidat av flera skäl. Hon har lång erfarenhet av både regeringsarbete och av facklig politisk samverkan”, skriver LO-basen som också är nöjd med valberedningens val av en kvinna efter 118 år av manligt partiledarskap.

- Som LO:s ordförande ser jag fram emot ett fortsatt gott samarbete med Mona Sahlin som partiordförande. Nu behöver arbetarrörelsens båda grenar samlas kring både en kraftfull opposition och en framtidsinriktad politik för en valseger 2010”, skriver Wanja Lundby-Wedin.

Jens Stoltenberg, Norges statsminister (s)

- Jag är säker på att Mona Sahlin kommer att göra ett bra jobb som partiledare och jag gläder mig åt att få samarbeta med henne. Det säger Norges socialdemokratiske statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg har känt Sahlin sedan 1980-talet.

– Jag har känt till att hon låg bra till i kampen om att bli ny partiledare, men jag visste det inte säkert förrän i dag.

Stoltenberg säger sig ha stor respekt för Sahlin som politiker.

– Hon är visionär, men också handlingskraftig, hon vet hur man får saker gjorda.

Stoltenberg berättar att han ska gratulera Sahlin personligen den 10 mars när han kommer till Sverige för att fira hennes 50-årsdag.

Ylva Thörn, Kommunals förbundsordförande:

- För Kommunal är det viktigt med en kvinna som är engagerad för jämställdheten och integrationsfrågorna, skriver Thörn i ett pressmeddelande.

Broderskapsrörelsen:

- Med Mona Sahlin som partiledare har socialdemokraterna möjligheten att nå och engagera nya grupper, framför allt i storstadsområden där vårt parti tappat mycket under senare år, skriver förbundsordförande Peter Weiderud i ett pressmeddelande.

- Mona Sahlin har även den erfarenhet och uthållighet som krävs för att bli partiledare. Hon har varit med länge, gått igenom stora svårigheter, orkat igenom och kommit stärkt ur dem, skriver Weiderud.

Jan-Henrik Sandberg, Pappers ordförande:

- Det är med glädje jag konstaterar att Mona Sahlin sagt ja till att kandidera till den socialdemokratiska partiledarposten. Hon har genom åren visat prov på såväl lyhördhet som initiativförmåga. Hon har också förmågan att kunna stå upp och ta en fajt när det blåser motvind, skriver Sandberg.

Han kommenterar också hennes erfarenhet av facklig-politisk samverkan och skriver att han och hela Pappers ser fram emot ett gott samarbete.

Läs mer

Mira Micic, TT