Reinfeldt hårsmån från flygkrasch

NYHETER

Annat plan gick in för landning när regeringsplanet skulle lyfta i Berlin

Foto: Regeringsplanet, en tvåmotorig affärsjet av typen Gulfstream IV, skulle flyga statsministern och tre av hans medarbetare från Berlin till Bremen. Piloten upptäckte faran och tvärstannade när ett annat plan gick in för landning på den anvisade startbanan.

Piloten i det svenska regeringsplanet upptäckte i sista sekund ett annat plan på väg mot det som statsministern färdades i.

Genom att stanna på startbanan undvek han en katastrof.

Foto: Statsminister Fredrik Reinfeldt hade den 12 januari först flugit med regeringsplanet från Bromma till Berlin och ett besök hos förbundskansler Angela Merkel.

Den 12 januari i år skulle statsministerns plan lyfta från flygplatsen i Berlin.

Strax efter att piloten fått starttillstånd och börjat rulla ut mot startbanan tittade han upp och såg ett plan komma in för landning på samma bana, skriver Metro.

Chockad pilot tvärstannade

Piloten tvärstannade regeringens plan med statsminister Fredrik Reinfeldt, och fem av hans närmaste medarbetare, i.

– Det kunde ha slutat illa, men för passagerarna ombord var det en odramatisk upplevelse, säger Kent Löwing, informationschef vid Blekinge Flygflotilj, till Metro.

Händelsen kunde blivit en repris av katastrofen i Milano 2001 då ett SAS-plan försökte undvika en kollision med ett annat plan och kraschade in i en hangar, skriver Metro.

Utredningen hemlig

Incidenten med statsministerns plan har utretts under stor hemlighet i två veckor.

Någon förklaring till hur den allvarliga situationen kunde uppstå har flygledningen i Berlin ännu inte uppgett.

Daniel Boman