Explosion i israeliska Eilat

NYHETER

Fler sjävmordsbombare kan finnas i staden

En självmordsbombare utlöste i förmiddags sin bomb i ett bageri i israeliska Eilat.

Enligt Jerusalem Post dödades tre personer i den våldsamma explosionen. Ytterligare tre personer skadades.

Polisen varnar nu för att fler självmordsbombare kan finnas i staden

Foto: Dagens bombdåd är det första i Eilat.

Israeliska media rapporterar att explosionen som skakade ett av Eilats bostadsområden skedde i ett bageri i ett köpcentrum strax efter klockan 9.30.

– Det var ett självmordsattentat och bombmannen finns bland de döda. Han gick in med antingen ett bombbälte eller en väska och sprängde sig själv där inne, säger en polisman till Israels arméradio.

Flera tar på sig dådet

Enligt Reuters har minst tre palestinska grupper tagit på sig skulden för attentatet.

Grupperna är Islamiska jihad, al-Aqsamartyrernas brigader samt en okänd grupp som kallar sig De troendes armé.

De senaste uppgifterna från tv-kanalen Al-Arabiya talar dock för att dådet utfördes av Muhammad Faisal al-Saksak, en 21-åring från Gaza - medlem av al-Aqsamartyrernas brigader.

Få skadade

Förutom de tre döda ska bara tre personer ha skadats i explosionen, något som förvånat sjukvårdare.

– Så fort vi kom till platsen började vi leta efter skadade men hittade inga, säger en sjukvårdare till Israels arméradio.

Yosephtal Hospital bekräftar det ringa antalet skadade. 40 minuter efter explosionen hade de fortfarande inte fått in några skadade.

Orsakades av självmordsbombare

Polisen misstänkte inledningsvis att explosionen orsakats av en olycka. Men enligt AP och Haaretz orsakades explosionen av en självmordsbombare och polisen varnar nu för att det kan finnas fler självmordsbombare i Eilat.

– Vi förutsätter att det inte rör sig om bara en bombman och det kan finnas flera i Eilat just nu, säger polischefen Bruno Stein till AP.

Israeliska räddningstjänsten ska också ha höjt sin beredskap till det högsta läget.

Första attacken på över ett år

Eilat ligger på rödahavskusten i södra Israel, nära gränsen mot Jordanien och Egypten. Polisen misstänker att bombmannen kommit just över gränsen mot Egypten. Attacken är det första självmordsattentatet i Eilat som tidigare varit avskiljt från palestinakonflikten.

Dådet är också den första självmordsbombningen i Israel på mer än ett år.

Enligt Jerusalem Post ska det ha funnits en hotbild mot Eilat. En person greps i lördags sedan han sagt till en taxichaufför att han åkte till Israel för att begå ett självmordsdåd.

Olof Jönsson