”De sköt allt de såg”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

300 människor har dödats i helgens oroligheter i Libyen.

Många av de som stridit för regimen har varit inhyrda legoknektar.

– De sköt alla de såg, säger ett ögonvittne till TT.

Tidigt i morse utbröt kraftig skottlossning i landets huvudstad Tripoli och sjukhuskällor säger till tv-kanalen al-Jazira att fler än 60 personer dödats under måndagens oroligheter i staden.

– De sköt mot oss. Vi ropade bara slagord. Det dog två till tre personer bredvid mig, säger regimmotståndaren "Mohammed", 42, i telefon till VG.

Prickskyttar

Han befann sig mitt på "Gröna torget" i den libyska huvudstaden Tripoli, ett torg som fått sitt namn efter Muammar Gaddafis "gröna revolution".

– De flög in prickskyttar med helikopter. De försökte skrämma oss. Det dog två eller tre personer bredvid mig.

Han och en kamrat befinner sig i en lägenhet som är centralt belägen i staden. De berättar om en upprorsstämning där, efter att Gaddafis son Saif el Islam vänt sig till folket i ett tv-sänt tal i natt och varnat för inbördeskrig.

– Sonen Saif är precis som sin far. Vi vill inte ha någon av dem, säger han.

Slagord och rök

"Mohammeds" kamrat "Walid" befann sig i natt på taket till bostadshuset. Där blev han vittne till upproret mot diktaturen, hur upprorsmän satte eld på offentliga byggnader. Från taket kunde han höra slagorden och se röken.

Han berättar att legosoldater och regimanhängare nu angriper demonstranterna.

Polisen syns inte till på gatorna. Männen tror att polisen försöker förhålla sig neutral till det som sker i Tripoli.

”Sköt alla”

En lärare i staden al-Bayda i östra Libyen berättar via telefon för TT att läget i staden, som skakats av brutal blodspillan i början av helgen, nu är "under kontroll".

Han säger att de regimtrogna säkerhetsstyrkorna har drivits på flykt.

Enligt läraren drevs de som kämpade på regimens sida bort från själva staden redan under natten till söndagen. Sedan befäste de sig vid den närbelägna flygplatsen. Han säger till TT att många av de som stridit för regimen varit inhyrda legoknektar.

– Ja, det är afrikanska legosoldater. Tre-fyra plan landade och sedan gav de sig ut på gatorna och sköt alla de såg, säger han till TT.

60 döda idag

Men oroligheterna i landet i stort är långt från över.

Enligt Danmarks konsul i staden, George Wallén, är stora demonstrationer på gång.

– Situationen påminner mycket om Egypten och Tunisien. Jag kan inte säkert säga om Gaddafi är på väg bort, men jag bedömer att det är det mest troliga.

40-50 svenskar

UD beräknar att mellan 40 och 50 svenskar finns i Libyen mer permanent. När det gäller svenska turister finns inga uppgifter.

Sverige har ingen ambassad i Libyen, bara ett par honorärkonsulat som har begränsade möjligheter att hjälpa svenskar ut ur landet om det skulle behövas.

Publicerad: