Nyheter

"Hoppas de får sin lön"

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Regeringen inte beredd att rycka in för de Saab-anställda

I dag kom beskedet att ett kinesiskt företag beställer 582 bilar från Saab.

Men det är inte säkert att de Saab-anställda får sina löner.

Och någon hjälp från regeringen kan de fortfarande inte räkna med.

– För mig är den svenska modellen att satsa på människor, inte att bevara strukturer och fabriker så att de ser ut som de alltid har gjort, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt säger att han följer rapporteringen om Saab, men han har inte haft några särskilda möten på grund av situationen hos biltillverkaren eftersom han suttit i möte med bland annat sin finske statsministerkollega.

De anställda kan dock inte ställa sitt hopp till honom och regeringen.

Reinfeldt slår fast att regeringens ansvar är omställning – om det blir ett sådant läge. Det är upp till Saabs ledning att lösa den akuta krisen och även att försöka skapa långsiktighet för företaget.

– För mig är den svenska modellen att satsa på människor, inte att bevara strukturer och fabriker så att de ser ut som de alltid har gjort. Jag tror på en ekonomi som har förmåga att ställa om, där människor har möjlighet att komma vidare och där jobben växer där det finns tillväxt. Vi ska bara säkerställa att man får hjälp på vägen, där det behövs.

Har du haft några möten eller samtal i dag på grund av Saab?

– Nej. Det har jag inte haft eftersom jag har suttit i samtal med Jyrki och andra nordiska kollegor här. Men jag har följt rapporteringen om ansträngningarna för att försöka få fram resurser till löner till de anställda.

Vad gör du nu när du går härifrån, några möten i eftermiddag/kväll?

– Det vet jag inte ännu. När jag säger att vi följer det så menar jag att vi är klara över hur ansvarsfördelningen ser ut. Det är ledning och ägare som ska se till att löner kan utbetalas och som ska hitta lösningar för att skapa långsiktighet och förmåga att ha en lönsam verksamhet och vi vet vad vår roll är. Vi är ett starkt stöd för omställning på olika sätt om det blir aktuellt.

Är det kört för Saab?

– Jag vill inte spekulera i det. Jag känner för de människor som fick besked att man inte får sin lön. Det skulle stressa vem som helst, kan man inte klara sina räkningar och sätta mat på bordet. Jag bara hoppas att de ska få ut sin lön och sedan vill jag inte spekulera utan följer naturligtvis de ansträngningar som görs för att försöka hitta resurser och långsiktighet för Saab.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: