Turbanbomb nytt påfund för terrorister

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Självmordsbombare lindar in sprängmedel i turban.

Afghanistans president Hamid Karzai.
Foto: Wikipedia
Afghanistans president Hamid Karzai.

Självmordsbombarna har lämnat sprängbältet.

Just nu sköljer en våg över Mellanöstern med självmordsbombare som placerar sprängmedel i turbanen.

Allt för att undkomma Natos granskade blickar.

Afghanistans president, Hamid Karzai, fördömer turbanbomberna och menar att de är ett brott mot islam.

I mitten av juli dödade en "turbanbombare" flera personer under en minnesstund för Afganistans presidents mördade halvbror. Två veckor senare dödades Kandahars borgmästare i en liknande attack, enligt nyhetsbyrån AP.

Självmordsbombarna har bytt ut sprängbältet mot turbanen.

Flera kilo göms

– Det här är ett nytt påfynd som har dykt upp den senaste tiden. När säkerheten blir bättre i Afghanistan och Pakistan med Nato på plats försöker talibanerna hitta åtgärder för att förhindra det, säger Alexander Atarodi, terrorexpert och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Turbanen lindas runt huvudet flera gånger och ger utrymme för en betydande mängd sprängmedel.

President fördömer

Ingen kan ana att männen bär annat än tyg på huvudet.

– Turbanerna kan vara ganska stora i vissa klaner. I de turbanerna kan man nog stoppa in ett par kilo sprängmedel utan att det syns, säger Alexander Atarodi.

Afghanistans president uppmanar religiösa ledare att ta avstånd från den senaste tidens våg av "turbanbomber". Enligt presidenten är det ett allvarligt brott mot islam.

– Självmordsbombare är så pass nytt och terrordåd som sådant. Det finns inga texter inom islam som hänvisar till det här, säger Alexander Atarodi.

Använder även skor

Terrorexperten tror att vi kommer få se ytterligare nya metoder från talibanerna i framtida självmordsattentat. För några veckor sedan sprängde en kille i Jemen sig själv med sprängmedel placerade i sina skor.

– Vi ser även att det är allt fler minderårig och kvinnor som begår självmordsattentat men med sprängbälte. Talibanerna försöker på olika sätt att vinna kriget, säger Alexander Atarodi.

Publicerad: