”Jag förlåter henne”

11-åriga Neemas syster om konduktören: ”Jag tror hon lärt sig en läxa”

KUNDE SLUTAT I KATASTROF  Grace Gayenga, 22, var på toaletten när konduktören slängde av hennes 11-åriga syster. Samma konduktör hade en stund tidigare själv sålt biljetter till dem. Först morgonen därpå fick Grace veta att systern klarat sig och tagits omhand av en dam under natten. ”Hon är min bästa vän och det hade varit en katastrof om det hänt henne något”, säger Grace.
KUNDE SLUTAT I KATASTROF Grace Gayenga, 22, var på toaletten när konduktören slängde av hennes 11-åriga syster. Samma konduktör hade en stund tidigare själv sålt biljetter till dem. Först morgonen därpå fick Grace veta att systern klarat sig och tagits omhand av en dam under natten. ”Hon är min bästa vän och det hade varit en katastrof om det hänt henne något”, säger Grace.

Konduktören som slängde av 11-åriga Neema i Kumla hade en kort stund tidigare sålt biljetten till hennes syster.

Hur ett barn kunde lämnas ensam på en stängd station är obegripligt för de flesta.

– Men jag har förlåtit henne, säger flickans syster Grace Kayenga.

STARKA REAKTIONER När Neema, 11, inte kunde visa upp vare sig biljett eller pengar för konduktören kastades hon av tåget i Kumla. Där togs hon omhand av Gabrielle Ehnemark, 66.
STARKA REAKTIONER När Neema, 11, inte kunde visa upp vare sig biljett eller pengar för konduktören kastades hon av tåget i Kumla. Där togs hon omhand av Gabrielle Ehnemark, 66.

Grace Kayenga, 22, tycker egentligen att det mesta är sagt när det gäller det som hände henne och lillasyster Neema på tåget i tisdags. Hon och de andra syskonen i familjen har gått igenom saker i sitt hemland Kongo Kinshasa som är svåra att ens tala om. I proportion till det så tycker hon att händelsen är obetydlig.

Men hon förstår samtidigt att historien om hur 11-åriga Neema kastades av tåget i en främmande stad har väckt stor ilska och berättar ändå vad som hände.

– Konduktören som kastade av min syster hade en stund innan själv sålt biljetten till oss, säger hon.

Tjejerna klev på tåget i Örebro dit de var något försenade med bussen från hemstaden Nora. Därför köpte de biljett på tåget.

Köpte fika

När konduktören kom var Neema och köpte fika i restaurangvagnen. Grace berättade att hon ville lösa biljett för både sig och sin syster. Konduktören frågade om åldern och efter som Neema är 11 så skrev hon bara ut en vuxenbiljett – barn under 15 år åker gratis i sällskap med vuxen.

– Jag frågade till och med om varför det bara stod en vuxen på biljetten och då sa hon att det är ok och att min syster åker gratis, säger Grace.

Neema kom tillbaks, Grace gick på toa och så hände det som upprört hela Sverige.

Letade förgäves

Konduktören kommer fram till Neema, frågar först efter biljett och sedan efter pengar och när flickan inte har varken det ena eller andra kastas hon av tåget. Allt händer på de max tio minuter som Grace var borta.

Grace letade förgäves på tåget. Kunde inte tänka sig att systern blivit avkastad.

Vid nästa station, Hallsberg, byttes tågpersonalen ut. Grace bad de nya konduktörerna att ropa efter Neema i högtalarna, tog själv mikrofonen och efterlyste systern. Det dröjde tre timmar innan det blev klarlagt vad som hänt och SJ ringde polisen.

Natten blev hemsk för Grace.

– Jag låg och tänkte på allt otäckt som kunde hända henne.

Klockan åtta morgonen därpå fick hon veta att systern tagits omhand av en dam och att polisen skulle skjutsa hem henne till Nora.

Tagen ur tjänst

I går kväll hade den värsta chocken lagt sig och Grace säger att hon tänker lägga händelsen bakom sig.

– Jag vill inte tänka mer på det. Jag hittade min syster. Hon är min bästa vän och det hade varit en katastrof om det hänt henne något.

Konduktören som kastade av Neema i Kumla är just nu tagen ur tjänst och ilskan mot henne är stor. Dock inte hos syskonen Kayenga.

– Jag förlåter henne för det hon har gjort och jag vill vädja till SJ att låta henne få behålla sitt jobb. Jag vet själv hur svårt det är att leva utan jobb och dessutom tror jag att hon lärt sig en läxa. Hon får aldrig göra så här mot någon igen.

”Fråga din chef”

Grace som flytt från Kongo med sina syskon jobbade under en tid som just biljettkontrollant på en buss i Uganda, dit de kom på vägen till Sverige. Hon har ett tips till andra konduktörer hur man ska agera i en liknande situation.

– Om du hittar ett barn utan biljett och inte själv begriper hur du ska göra så fråga din chef eller ring polisen.

Publisert: