Nyheter

Här firar Ganna glädjebeskedet

Av: 

Erik Wiman

Lisa Röstlund

NYHETER

Hon får stanna.

I sista stund sköts utvisningen av Ganna Chyzhevska, 91, upp – i ett halvår, efter beslut från Europadomstolen.

– Vi har vunnit tid. Det är det viktiga just nu, säger dotterdottern Anna Otto.

Svenska myndigheter får smäll på fingrarna av Europadomstolen.

Utvisningen stoppades akut av domstolen, som efter att ha fått in ärendet klockan 13 i eftermiddags, beslutade om så kallad "inhibition" – vilket innebär att utvisningen stoppas.

Beslutet att skicka Ganna Chyzhevskas till Ukraina kan nämligen innebära en kränkning av hennes rättigheter enligt Europakonventionen.

– Vi åberopade artikel 3 i konventionen, om rätt till skydd mot omänsklig behandling, säger advokat Ignacio Vita, Gannas juridiska ombud.

Regeringen tvingas svara på fråga

Nu har regeringen 16 veckor på sig att svara på frågan från Europadomstolen, som lyder: "Kommer utvisningen av Ganna Chyzhevska innebära en konkret risk för att utsättas för omänsklig behandling, i strid med artikel 3 i Europakonventionen?".

Normalt är det processgruppen vid Utrikesdepartementet som svarar på frågan – om inte regeringen backar och låter Ganna stanna.

Därefter har Ganna Chyzhevskas ombud sex veckor på sig att svara på regeringens svar. Det innebär att utvisningen kommer att skjutas upp åtminstone 5,5 månader.

– Det här ska bli väldigt intressant att följa. Migrationsverket har ju hela tiden påstått att det inte finns utrymme i lagen att låta henne stanna. Men nu pekar alltså Europadomstolen på att detta potentiellt strider mot Europakonventionen, vilket ingen lag får göra, säger Ignacio Vita.

"Vi har vunnit mot väderkvarnar"

I bilen på väg mot Arlanda ringde Andreas Sundberg från Migrationsverket och meddelade Anna Otto att utvisningen skjuts upp.

Svårt dementa Ganna Chyzhevska visste inte att hon satt i bilen på väg mot Arlanda där hon skulle tvingas på planet. Hennes dotterdotter hade bara sagt att "de ska spela in en film om dig på flygplatsen". Men när Migrationsverkets glädjebesked kom sa Anna till sin mormor: "Du får stanna".

– Då sa Ganna: "Är det sant? Får jag stanna?", berättar Anna Otto, som beskriver hur Ganna ler stilla i bilen som vänt söderut mot Stockholm igen.

– Vi har slagits mot väderkvarnar och vunnit. Det är en stor glädje och lättnad. Helt fantastiskt, säger Anna Otto.

Nu hoppas hon att kritiken mot utvisningen kommer göra att Ganna får stanna permanent.

– Jag vet inte om det blir så, men nu har vi vunnit tid. Det är det viktiga just nu.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter