Mattias, 25, får inte resa hem till jul

NYHETER

SJ stoppar rullstolsburna på tågen till norra Norrland

Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
GAMLA VAGNAR På SJ:s tåg till norra Norrland är vagnarna för gamla och inte handikappanpassade. Mattias Jonsson från Eslöv skulle träffa sin familj i Umeå till jul men nu går inte det. ”Jag kommer inte hem till jul”, säger han.

Staten stoppar drygt 100 000 svenskar från resor med tåg till Norrland.

Inga av SJ:s tåg norr om Sundsvall är handikappanpassat.

– Jag kommer inte hem till min familj i jul, säger rullstolsburne Mattias Jonsson, 25.

Mattias Jonsson från Eslöv blev rörelsehindrad efter en olycka för fyra år sedan. Hans permobil tar mycket plats, men på flyget brukar det aldrig vara några problem.

SJ, däremot, kan inte erbjuda honom någon plats på tåget till Umeå där hans familj bor. Inte ett enda handikappanpassat tåg rullar till Norrland har det visat sig.

– Det stämmer att vi inte har handikappanpassade vagnar där uppe, säger Sven-Ingvar Håkansson vid SJ:s presstjänst.

Skyller på varandra

Mattias Jonsson är en av drygt 100 000 rullstolsburna svenskar som stoppas från att resa med SJ till Norrland. De befintliga vagnarna är för gamla – många av dem är byggda i början av 1980-talet.

– Det är egentligen inte SJ som ansvarar för linjen. Vi kör den på uppdrag av Rikstrafiken. Tågen tillhör inte oss, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Men Rikstrafiken, som han hänvisar till, finns inte längre, utan ingår sedan årsskiftet i statliga myndigheten Trafikverket. Där vill man inte kännas vid några tåg.

– Nej, vi äger inga tåg. Det här är SJ som trafikerar sträckan via sitt dotterbolag SJ Norrlandståg, säger Denny Josefsson vid presstjänsten.

”Helt orimligt”

SJ och Trafikverket skyller på varandra. Under tiden måste Mattias Jonsson försöka komma på ett sätt att ta sig hem till jul.

– Det är helt orimligt att ett statligt företag inte har handikappanpassade tåg, men det har varit känt för oss länge, säger ombudsmannen Karolina Celynska på De handikappades riksförbund.