Billström och Reinfeldt tog miste – på ett par miljarder

Moderaterna påstod att det skulle kosta flera miljarder om alla i Gannas situation skulle få stanna. Det stämde inte på långa vägar.
Moderaterna påstod att det skulle kosta flera miljarder om alla i Gannas situation skulle få stanna. Det stämde inte på långa vägar.

Här är Moderaternas sifferblunder.

Det skulle kosta miljarder att låta folk som Ganna stanna i Sverige, säger Reinfeldt och Billström.

Men sanningen är att notan skulle sluta på 25 miljoner kronor.

Fallet med utvisningshotade och dementa Ganna Chyzhevska, 91, fortsätter att röra upp känslor. Alla riksdagspartier förutom Moderaterna vill se en översyn av den svenska utlänningslagen.

Enligt migrationsminister Tobias Billström (M) skulle det kosta miljarder med en friare anhöriginvandring. Och då får skola och sjukvård stå tillbaka, poängterade Fredrik Reinfeldt i förrgår.

Nota på 25 miljoner

Men Aftonbladets uträkning visar att det inte alls skulle kosta några miljarder att låta äldre som Ganna få stanna. Hittills i år har 42 personer över 80 år med anhöriga i Sverige ansökt om uppehållstillstånd. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting kostar det cirka 600 000 kronor per år att placera en människa inom äldrevården.

Om alla 80-plussarna fick stanna skulle notan således sluta på 25 miljoner kronor. För hela 2010 skulle kostnaden bli knappt 38 miljoner.

Publisert: