Hunden Batty hittade 20 kilo amfetamin i skogen

NYHETER

”Ett av de största beslagen vi gjort”

Foto: Narkotikahunden Batty med en del av narkotikabeslaget.

De misstänkta smugglarna grävde ner narkotikan i skogen.

Men tack vara intensiv spaning – och narkotikahunden Batty – hittades gömman på drygt 20 kilo amfetamin.

– Det är ett av de störa beslagen vi gjort, säger kommissarie Eric Blomstrand, vid Göteborgspolisen.

I tre och en halv vecka hade polisen vid narkotikarotel i Västra Götaland spanat på de fyra misstänkta narkotikasmugglarna.

I fredags kunde polisens spanare observera hur de en efter en tidigt på morgonen träffades och åkte ut till ett skogsområde i Angered, en förort till Göteborg.

– Vi visste genom underrättelser att två av personerna hade stora mängder amfetamin. De begav sig sedan ut i skogen och pekade ut ett par platser för de andra. Då kommer grejerna fram och de bär upp dem i skogen, säger Eric Blomstrand, kommissarie vid länskriminalpolisens narkotikarotel.

Amfetamin värt miljoner på gatan

Polisen var snabbt på plats och tog med sig narkotikahunden Batty, en engelsk spaniel. Tack vare den sjuåriga Battys skarpa luktsinne kunde polisen hitta knarkgömmorna – totalt runt 20 kilo amfetamin.

När de fyra personerna senare under dagen kom tillbaka till skogsområdet för att hämta den nergrävda narkotikan greps de av polis.

– Det är ett av de största beslagen vi har gjort i år. Det är jättestort. På gatan kan det här vara värt, beroende på hur rent det är, runt 5 till 15 miljoner kronor, säger Eric Blomstrand.

Misstänkta för grov narkotikabrott

De fyra personerna, tre män och en kvinna, kommer alla från Baltikum. De häktades i måndags misstänkta för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Polisen misstänker även att narkotikan kommer från Baltikum och tror att amfetaminet kan ha tillverkats i länder som bland annat Polen, Lettland och Litauen.

En av männen är sedan tidigare dömt för grovt narkotikabrott i Sverige. Då gällde det även amfetamin, fast brottet inträffade i Malmö. Personen dömdes då till fängelse och utvisning tills 2023.

– Nu kommer utredningen att fortsätta. Men vi skulle säga att bevisläget mot personer är bra och vi är samtidigt nöjda över beslaget. Det var en bra fredag, säger kommissarie Eric Blomstrand.